Granbarkbillene angriper skogen flekkvis. Trolig er det duften fra andre barkbiller og fra svekkede grantrær som avgjør hvor det kommer nye angrep.

Når barkbillene angriper, skulle du kanskje tro at nye angrep først og fremst kommer like ved der flekker av skog ble drept året før. Men nei; nye studier tyder på at billene styrer etter duften fra andre biller og trær, og at det avgjør hvordan de nye angrepene fordeler seg.

LES HELE SAKEN HER

I Slovakia har granbarkbillen drept mer enn 15 millioner kubikkmeter gran – tre ganger så mye som gikk med i det store barkbilleutbruddet i Norge på 1970-tallet. Norske og slovakiske forskere har studert utbruddet i Tatrafjellene i det nordlige Slovakia.

– Den rundt fem millimeter store billen setter virkelig sitt preg på landskapet, sier seniorforsker Bjørn Økland ved Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO).

– I Tatrafjellene har vi et utbrudd som har fått anledning til å utvikle seg fritt. Vi har studert mønsteret av billedrepte skogflekker som oppstår over tid, forklarer han.