Lørdag klokka 12 ankom de første på jobb ved Bårdshaug herregård på Orkanger, etter at streiken (fakta nederst i artikkelen) ble avblåst natt til lørdag.

– Jeg er veldig fornøyd nå, det må jeg si, sier stuepike Inger Marit Feragen.

Servitør Kristin Erlandsen kom enda mer høylydt inn gjennom døra. Hun kastet seg om halsen på både hotelldirektør Magnus Müller Lysholm, sine arbeidskolleger og STs journalist.

– Nå har vi sånn arbeidslyst! At streiken er over, var en gledesnyhet uten like. Det er 17.mai og julaften på én gang, sier hun.

Også hotelldirektøren var fornøyd da ST traff ham i hotellets lobby.

– Det er herlig å få på plass personalet igjen. Vi har savnet kollegene i én måned. Nå skal vi få i gang drifta ved hotellet – ikke minst med tanke på gjestene våre, sier Lysholm.

Fra i dag (lørdag) åpner Bårdshaug herregård for rombestillinger igjen. Og Lysholm er i gang med en telefonrunde til de som tidligere har bestilt private selskaper, for å gi beskjed om at streiken er over, og at bestillingen kan gå som planlagt.

Men: Til tross for en gledens dag, har hotellet tapt store penger på streiken. Det får konsekvenser.

– Ti prosent av vår totale omsetning gjennom hele året er borte. Det klarer vi ikke å ta inn igjen. Det blir en tøff periode etter hvert, sier han.

Cirka 2,1 millioner kroner i omsetning er tapt. Det betyr at halvannet årsverk må barberes bort fra sommeren av. Det innebærer at tre-fire personer mister jobben.

På onsdag er det styremøte. Da starter nedbemanningsprosessen. Lysholm har tidligere uttalt at de første trolig må gå i august.

– Vi skal ha et allmøte i kommende uke. Men det blir noen kjedelige prosesser i kjølvannet av streiken, sier han.

Og hva ble resultatet etter streiken? Jo, følgende:

* Full innfrielse for kravet om reell lokal forhandlingsrett. Denne retten var én av hovedgrunnene til streiken.

* Alle som går på minstelønn får 4,85 kroner i tillegg, i tillegg til et lavlønnstillegg på to kroner.

– Vårt tap etter streiken er mye større enn kronebeløpet som de ansatte får. Og når det gjelder lokal forhandlingsrett, har vi praktisert det tidligere, men bare ikke formalisert det, sier han.

Med andre ord: Den langvarige streiken rammer Bårdshaug herregård, et familieeid distriktshotell, brutalt.

«Problemene» som Fellesforbundet har kjempet for, har i første rekke befunnet seg hos store kjedehoteller eid av hotellkonger som Petter Stordalen, Olav Thon, Christian Ringnes og Arthur Buchardt.

Fakta om streiken :

* 7163 hotell- og restaurantarbeidere har blitt tatt ut i streik i løpet av nesten fire uker. Streiken startet søndag 24. april.

* I tillegg er en rekke kantiner rammet, blant annet flere pasienthoteller, politiets, Stortingets og regjeringens kantiner.

* NHO Reiseliv og Fellesforbundet klarte ikke å bli enige om en ny riksavtale for sine medlemmer i reiselivsbransjen.

* Hovedkravet til Fellesforbundet er lokal forhandlingsrett, det vil si at de skal kunne sette seg ned med arbeidsgiveren og forhandle lønn én gang i året, samt et generelt bransjetillegg.

* Det er snakket mye om hvor stort gap det er mellom lønna til ansatte ved hoteller til hotellkonger som Petter Stordalen, Olav Thon, Christian Ringnes og Arthur Buchardt.

Streiken er over.