Det var for en stor del den godt voksne delen av befolkningen i Orkdal som møtte fram til kveldens møte om kommunereformen. Der kunne de høre den ene etter den andre av partienes gruppeledere si hva som var dere standpunkt når kommunestyret skal ta stilling til kommunesammenslåing 22.juni.

Først ut var Venstres Lavrans Skuterud:

– Vi er fortsatt for sammenslåing. En stor kommune trengs for å opprettholde gode kommunale tjenester. Alternativet er utsetting av tjenester, og da blir kommunene rene formidlingskommuner, sa Skuterud og hevdet at dette svekket lokaldemokratiet.

Pensjonistpartiets Torstein Larsen befinner seg på den andre siden:

– Vi er imot sammenslåing. Vi liker ikke tvang, sa han og hevdet at kommunereformen ble drevet fram med trusler om endringer av inntektssystemet fra regjeringen og mas fra fylkesmannen.

Orkdalslistas Gunnar Hoff Lysholm mente det var viktig å vokse, særlig med tanke på at aksen Trondheim-Steinkjer vil bli sterkere når Sør- og Nord-Trøndelag slås sammen.

– Hvis vi ikke klarer å bli sterke her i sørvest vil veldig mye av det som skjer og der det satses bli mellom Trondheim og Steinkjer. Det er viktig å vokse, sa Lysholm.

Finn Hoff fra Arbeiderpartiet mente den fremforhandlede intensjonsavtalen er et godt kompromiss.

– Det negative er at det blir et stort geografisk område. Men det store positive er at Orkdal blir sentrum for nesten alt. Vi stemmer for at vi satser på den avtalen vi har, sa Hoff.

I SV frykter Kjell Rønningsbakk at det blir lengre avstand til makta i en ny storkommune.

– En sammenslåing gir færre folkevalgte, mer sentralisering og det blir lengre til makta. Sammenslåing må skje frivilling, ikke med tvang. Og mangel på fagfolk løses ikke med å gjøre kommunen større, men ved å utdanne mer folk.

Han er likevel positiv til sammenslåing.

– Vi kan lett komme i skyggen av E6 og aksen Trondheim-Steinkjer. SV er for sammenslåing med dem som vil slå seg sammen med oss, sa Rønningsbakken.

Da Frps Tore Slørdahl entret talerstolen ble tonen langt mer konfronterende.

– Vi er ikke fornøyd med punktet i avtalen om eiendomsskatt, sa han og viste til at en kommende fellesnemnd skal ta stilling til hvordan man skal løse den litt kinkige situasjonen med at noen kommuner har innført full eiendomsskatt mens Orkdal ikke har eiendomsskatt i det hele tatt.

– Eiendomsskatt er forferdelig usosial, den tar ikke hensyn til om folk har tatt opp tre-fire millioner i lån på huset eller om det er nedbetalt. Og vi har et yrende næringsliv på Grønøra. Eiendomsskatt forverrer konkurransesituasjonen for industrien, sa han og erklærte deretter at Orkdal var i mot sammenslåing på grunn av dette punktet i avtalen.

– Orkdal skal være raus, men det skal være på våre premisser. Jeg kan godt tenke meg å si til Snillfjord: Avskaff eiendomsskatt og kom inn i varmen. Og da er det naturlig å ta med Agdenes, sa Slørdahl.

Høyres Marie Richter trengte på sin side ikke mange minuttene på å klargjøre sitt syn og var ikke overraskende for sammenslåing.

– Vi må sikre et bra tjenestetilbud til innbyggerne våre, både i sentrum og i ytterkantene, sa Richter.

Ivar Konrad Gangås i Krf mante forsamlingen til å tenkte på fremtiden.

– Mange erfarer at man må ta nye grep for å møte nye utfordringer. Jeg vil ikke låse meg fast til hvilke kommuner som passer meg best, men jeg ser at det er mest sannsynlig med Meldal, Agdenes, Orkdal og Snillfjord. Men jeg vil ikke utelukke Rindal og Skaun. Ingen er også greit.

Småbylistas Berit Westrum Johansen er for sammenslåing.

– Tjenestetilbudet vil bli bedre, og vi vil bli en mer robust kommune, erklærte han, mens Senterpartiets Oddbjørn Almli stilte seg åpen for kommuner som vil slå seg sammen med Orkdal.

– Hvis de andre kommunene vil så skal ikke vi si nei. Men vi har hatt et uttrykk tidligere i fylkesdebatten som heter «Fra Bindal til Rindal». Rindal – det synes jeg blir for langt unna, sa Almli.

Blant publikum i salen var det lite motstand mot sammenslåing å spore, men samtidig en viss skepsis til hvordan fremtiden i en storkommune vil bli.

– Jeg er bekymret. Vil vi få den dårligste kvaliteten som er blant alle kommunene, til den dyreste prisen, ville en vite, mens en annen uttrykte skepsis til om det nye kommunestyret ville kunne råde over eiendomsskatten med finansministerens nye forslag til gjennomføring av eiendomsskatt. Misnøye med dagens samferdselstilbud i utkantene av Orkdal kom også opp.

–Hvis vi skal nedpå her på kino må vi ligge over hos han Gunnar Lysholm (Bårdshaug herregård, journ.anm). Skal dere fortsette å legge ned busstilbud, ville en vite.