Det skal forskere fra flere land nå finne ut av.

Et storstilt forskningsprosjekt i regi av NINA (Norsk institutt for naturforskning) har blitt satt i gang for å se vandringsmønsteret til smolt og vinterstøinger forbi Bjørsetdammen, og inntaket til kraftverket på Svorkmo.

I Orkla er det problem med smolt som havner i kraftverkenes turbiner og støinger som havner feil og presses mot grinden til inntaket av kraftverket, i stedet for at de velger fiskekanalen nedover elva.

Ved bruk av akustisk telemetri skal forskerne se om fisken tar veien om fiskekanalen ned elva, eller om de blir ledet inn til turbinene i kraftverket.

Forskere fra Norsk institutt for naturforskning (NINA) skal sammen med kolleger fra Sintef, NTNU og universiteter i Danmark og Tsjekkia følge 100 laksesmolt og 50 støinger i elva Orkla for se hvilke svømmeruter de tar. Resultatene skal brukes for å gjøre det lettere for fisken å komme trygt forbi kraftverket.

Prosjektet ble startet i månedsskiftet april/mai, med merking av smolt og støinger. Resultatene vil gi svært viktig kunnskap som kan øke overlevelsen til rekruttene i Orkla.