Billedkunstneren Kristian Kvakland (se fakta nederst i artikkelen) døde av kreft i 2011, 84 år gammel. Arvingene er søstrene Kari Kvakland og Marit S. Bjørkli. De er nieser av ham. En tredje arving er broren til kona til Kvakland.

Sammen med Orkdalsbanken ønsker arvingene å hedre ekteparet Kvaklands minne, ved at banken kjøper skulpturen «Kongen av Arktis» for 100 000 kroner.

Banksjef Dag Olav Løseth var positiv til kjøpet da arvingene henvendte seg i mars i år.

– Vi ville gjerne være med på dette. Det er stas å bidra til et veldedig formål. Styret i banken sa ja i april. Pengene, som er en éngangssum, skal gå til Orkdal sjukehus og til opplæring og kompetanseheving for helsepersonell innenfor kreftbehandling, sier banksjef Dag Olav Løseth.

– 100 000 kroner er en stor sum for oss. Vi ble veldig, veldig glade da Løseth ringte. Det var en hyggelig og overraskende telefon å få. Jeg skal i dag (torsdag) på styremøte i St. Olavs hospital, personlig fortelle styret om gaven, sier Ida Lise Salberg, koordinator ved Orkdal sjukehus.

Kari Kvakland og Marit S. Bjørkli synes også det er stad at onkelens skulptur blir utstilt i bankens lokaler, samt at pengene går til lokalsykehuset, og øremerket sykdommen ekteparet døde av.

– «Kongen av Arktis» har vært mye på utstillinger i inn- og utland. Nå kan lokalbefolkningen se den ved å stikke innom banken, sier de.

– Folk er velkommen inn i banken for å se skulpturen, uavhengig av om de har ærend i banken, påpeker Løseth.

– Når blir pengene overført til sykehuset?

– Det skjer i dag, sier banksjefen.

Fakta om Kristian Kvakland :

* Født 5. februar i 1927 og oppvokst i Råbygda i Orkdal

* Flyttet til Oslo i 1958 og senere til Nesodden i 1972.

* Utdannelse fra Statens håndverks- og kunstindustriskole i Oslo, deretter ved Statens kunstakademi.

* Billedhuggeren var gift med billedkunster Elisabeth Eggen fra Trondheim. De hadde ingen barn.

* Begge døde av kreft. Kristian i 2001 og Elisabeth i 2015.

* For orkdalinger er han mest kjent for å stå bak skulpturen av Amandastatuetten som gis bort til Amandapris-vinnere (filmpris), samt skulpturene som står ved rundkjøringa ved Orkdalsbanken og utenfor Orkdal sjukehus.

Her er Kristian Kvakland hjemme på Nesodden under arbeidet med skulpturen.Foto: Kari Kvakland.
Kunstverket foran Orkdal sjukehus, som heter «Medmenneske», har også Kristian Kvakland laget.