– Laboratorietestene har vært svært lovende. De er så positive at vi nå har inngått en langsiktig leieavtale med de nye eierne av det tidligere Pilkingtonbygget, med tanke på framtidig fullskalaproduksjon, sier direktør Thomas Reinertsen.

Reinertsen AS har nemlig utviklet ny teknologi for å fange CO2 og produsere hydrogen. Det kan bety opp til 230 nye arbeidsplasser på Orkanger. Selskapet skal fortsatt være en stor aktør innen olje- og gassmarkedet, men endringene i bransjen har gitt anledning til å rette fokus også mot nye forretningsområder.

Testing på

Tjeldbergodden

– Vi holder nå på å ferdigstille en pilotenhet, en såkalt Mobile Test Unit, i verkstedhallen på Orkanger. Denne skal sendes til Statoils anlegg på Tjeldbergodden om ikke så lenge, kobles på produksjonsanlegget og testes ut fra august, sier Reinertsen, som mener produksjon av hydrogen virkelig kan bli en betydelig energibærer framover.

– Kan dette gi nye arbeidsplasser?

– Hvis testingen på Tjeldbergodden går som den skal, noe vi har stor tro på, har vi forhåpninger til at det kan være behov for 200 til 230 nye ansatte innen rør, sveis- og platefagene, samt forskjellige typer maskinoperatører på Orkanger innen 2020, sier Reinertsen.

Langsiktighet

Thomas Reinertsen er svært optimistisk, noe den 15 år lange leieavtalen med eiendomsselskapet Orkanger bygg AS må ses som et uttrykk for.

I følge Reinertsen vil all verdiskapning i prosjektet foregå på Orkanger, og arbeidet med å pusse opp produksjonslokalene på den 17 mål store tomta vil starte umiddelbart. Han sier det ikke er tilfeldig at det satses i Orkdal.

– Reinertsens verksted på Grønøra ble etablert i 1996 og har et svært godt omdømme i markedet. De leverer meget gode resultater innen HMS, noe 13 år uten fraværsskade er et synlig bevis på. Eiendommen hvor den nye produksjonen skal foregå ligger på nabotomta og er som skapt for formålet, sier han.

Samarbeid med Sintef

Fangstteknologien som er utviklet er en annen enn den som ble forsøkt utviklet på Mongstad, i det såkalte månelandingsprosjektet. Reinertsen var også den gang inne i bildet, men ikke på teknologisiden.

Den nye teknologien er utviklet i samarbeid med Sintef, og har vært delfinansiert med støtte fra Climit, et norsk forskningsprogram administrert av Gassnova og Norges forskningsråd. Reinertsen håper og tror på hydrogen som en viktig energibærer i framtida, og ser for seg at dette kan bli en ny norsk eksportvare til kontinentet.

Industrieventyr

– Det er ingen tvil om at det grønne skiftet og fokus på ren energi vil bli viktig i tida som kommer. Hydrogen har kun vanndamp som avfallsstoff, og vil blant annet ha stort potensiale innen alle former for transport, sier Thomas Reinertsen, og presiserer at selskapet vil rendyrke sin rolle som teknologileverandør og at deres kunder primært vil være innen raffineri- og prosessindustrien, samt oljeselskapene.

Parallelt med at pilotprosjektet gjennomføres, starter jobben med å markedsføre teknologien. Går alt som det skal, vil dette bli et nytt og svært viktig kapittel i industrieventyret på Orkanger.