Denne uka ble en mann i 60-årene fra STs nedslagsfelt frikjent av tingretten etter at han avtalte å møte det han skal ha trodd var ei 14 år gammel jente på en campingplass i Hokksund.

«Jenta» viste seg å være Stig Arild Karlsnes fra Drammen, som hadde opprettet en falsk profil på et sosialt nettsted i den hensikt å filme og offentliggjøre møtet. Drammenseren Kalsnes (24) jobber sammen med ti andre personer i samme område aktivt med å avsløre personer han oppfatter som pedofile.

6000 kroner i bot

Lørdag melder TV2 at Kalsnes nylig har blitt bøtelagt av politiet for måten han opererer på. Boten på 6000 kroner ble gitt på bakgrunn av en hendelse i februar, hvor 24-åringen møtte en mann på et hotell i Hønefoss etter at de hadde chattet.

Da Barnas Trygghet publiserte et bilde av boten på Facebook gikk det imidlertid ikke mer enn et døgn før folk hadde bidratt med nesten nok penger til å betale boten, skriver nettavisen.

«Usedvanlig dårlig dømmekraft»

I dommen der mannen i 60-åra ble frikjent, skriver retten at Karlsnes må anses som arkitekten bak situasjonen der mannen møtte opp for å møte jenta. Samtidig peker retten på at den tiltalte i beste fall har utvist usedvanlig dårlig dømmekraft. Retten kritiserer også politiet for ikke å ha grepet inn og hindret konfrontasjonen mellom Kalsnes og den godt voksne trønderen.

Viktig for rettssikkerheten

Ifølge TV2 har Kripos tidligere forklart at de mener det er uheldig at private aktører tar loven i egne hender på denne måten.

– Det er politiet som skal etterforske straffbare forhold – noe som er viktig for å ivareta rettssikkerheten og rettighetene til de involverte. Dette er viktig for en rettsstat som Norge, uttalte presseansvarlig i Kripos, Ida Dahl Nilssen til TV 2.

Vil ikke legge saken død

Selv om gruppa der Kalsnes opererer ikke planlegger å stoppe med det de driver med, erkjenner de at strategien kanskje bør endres.

– Vi vil fortsette aktiviteten, med modifikasjoner. Det innebærer at vi må se litt på strategien, og vurdere hvordan vi kan fortsette på en lovlig måte. Temaet er imidlertid alt for viktig til at vi legger saken død. Dette dreier seg om barna våre, sier gruppas talsperson til TV2.