John Wiggen, eier av Tråsåvika camping på Viggja, er vant forskjellige turister fra mange land. De fleste vil leie hytte, parkere campingvognen eller sette opp telt. Aldri før har det kommet en turist kjørende i traktor med egenbygd «husvogn» bak.

Langveisfarende

Onsdag ettermiddag ankom tyske Klaus Schäfer til Skaun. Med sin spesialdesignede husvogn og en liten traktor av merke Dutch, kjøpt for anledningen, trillet ekvipasjen rolig inn på tunet til Tråsåvika camping.

– Han kom tøffende inn her. Jeg syntes han hadde tenkt å kjøre «støggelig langt», ler Wiggen.

– Jeg har kjørt traktoren fra Stuttgart i Tyskland, og målet er Nordkapp, smiler Schäfer, som selv mener han har kommet langt nå.

Turen til Nordkapp har han tenkt å bruke 9 uker på, så etter egne beregninger har han igjen 3 uker til målet er nådd. Men, når han er ankommet Nordkapp så skal han faktisk kjøre hjem igjen – med traktoren som har maksfart på 25 kilometer i timen!

Selvbygd

– Jeg kjøpte traktoren kun for turen, jeg har aldri eid en traktor før, sier han.

Vognen bak har han designet og bygd selv.

– Den er 183 centimeter bred, det var maks bredde av hva som er lovlig. Det passet bra for da ble sengen også 183 centimeter, akkurat så lang jeg er, smiler han.

Traktoren, som er fra 1967, har gått som ei klokke.

– Jeg bruker ikke hørselvern, for det er så fint å høre at lyden av motoren er som den skal. Jeg liker den lyden, ler Schäfer.

Pensjonist på spesielle eventyr

For ti år siden spurte vennene Schäfer hva han hadde tenkt å gjøre når han ble pensjonist. Svaret var å kjøre Vespa til den italienske øya Sicilia og traktor til Nordkapp. Det ble mottatt med latter fra vennene. Nå er han godt i gang med mål nummer to. På spørsmålet om hva som blir det neste eventyr må han tenke seg litt om.

– Kanskje jeg drar til de sveitsiske alper og er gjeter for kyrne der, smiler han lurt.

Fornøyd camper

Vognen er utstyrt med både kjøkken og toalett, men mangler dusj. Dette gjør at Schäfer må ta inn på camping innimellom. Han var veldig godt fornøyd med å campe på Tråsåvika.

– Jeg gikk en runde rundt på campingen her, og nå har jeg parkert akkurat hvor den fineste utsikten er, sier han, og titter ned mot sjøen, i ett øyeblikks glimt av sol.

Nye eventyr bak hver en sving

Schäfer skryter av den flotte norske naturen.

– Det er veldig fint i Norge. Nye flotte ting å oppleve rundt hver en sving, fosser og fjorder og nydelig natur, sier han.

Hjemme i Stuttgart har de også en foss, kan han fortelle. Denne er et yndet utfartssted for lokalbefolkningen.

– Den blir liten i norsk målestokk. Her i landet ville den sikkert ikke fått et navn en gang, ler han.

Tråsåvika camping

Campingen på Viggja, som har 50-års jubileum i år, er betraktelig større enn ved oppstart. John Wiggen overtok driften etter sin far i 1980, og har gått fra sommerdrift til helårsdrift. På sommeren har de også åpen kafé med salg av grillretter, snacks, kaffe, øl og vin.

– Ja, til helgen åpner matserveringen, smiler Wiggen

Kommer Schäfer tilbake samme vei som han reiste så er det mulig han rekker en matbit ved Tråsåvika, før han tar fatt på de siste seks ukene i retning Tyskland.