Børge Dahle som har engasjert seg sterkt i næring- og friluftsliv i Rennebu, fortviler over at politikerne i Rennebu setter seg imot sammenslåing med Oppdal. – Det er veldig trist om Rennebu blir stående alene, sier han.

I flere leserinnlegg de siste ukene har Børge Dahle i Rennebu engasjert seg sterkt i kommunereformen i Rennebu. Sammen med kona Unni Larsen driver han Kulturbeite Håggåsetra i Gisnadalen samt tilbyr pilegrimsovernatting på gården på Havdal.

Interaksjon

– Jeg har bodd i Oppdal 13 år og 26 år i Rennebu, og mener å kjenne begge kommunene godt, sier Dahle som er overbevist om at sammenslåing av Oppdal og Rennebu vil føre til en interaksjon gjennom samarbeid og møte mellom ulike kulturer; noe som igjen vil skape mer næringsliv i begge kommunene.

– Det er veldig trist om det blir liggende tre kommuner oppover dalen her alene. Den som vil greie seg best er uten tvil Oppdal som har et veletablert handelssentrum, et turistsentrum samt utstrakt hyttebygging noe også Rennebu har. Sammen kan de to kommunene dra veksler på hverandre, mener Dahle.

Lillebrorskompleks

Dahle er bekymret over at kommunestyret i Rennebu så resolutt vender ryggen til rådmannen sine anbefalinger.

– Det virker som ingen i kommunestyret har til hensikt å snakke positivt om Oppdal. Jeg har engasjert meg, blant annet for å støtte rådmannen, sier Dahle som synes det er å gå langt over streken når det på folkemøter snakkes negativt om folk i nabokommunene.

– Rennbyggene har pådratt seg selv et lillebrorskompleks som det ikke er noen grunn til. Rennebu har sterke kvaliteter. Kunsten er bare å utløse dette, sier Dahle og viser til at han personlig har jobbet med disse kvalitetene i 26 år; blant annet gjennom Kulturbeite Håggåsetra, pilegrimsmottak, Barnas naturverden, involvering i «Rennebu et godt sted å være» samt opprettelse av grendelag og ikke minst en stor internasjonal konferanse i 1989 med 250 deltakere som tok for seg dette med kvaliteter innenfor kultur og natur.

Lite radikalt

Dahle viser til at rådmannens økonomiske argumentasjon for å slå de to kommunene sammen.

– Det er ikke noe radikalt jeg har kommet fram til, sier han og etterlyser bedre informasjon slik at folk kan være i stand til å ta en avgjørelse ved folkeavstemninga til høsten.

– Med den informasjon som er kommet så langt, blir det meste basert på følelser, og følelser er ikke godt nok til å avgjøre framtida, sier han.

Fjellkjede

Derfor mener han det er bra at Rennebu har kjøpt seg tid og at folkeavstemninga kommer først til høsten.

– Kommunen bør gå ut med bred informasjon rundt dette med økonomi, fordeling av offentlige arbeidsplasser samt skape trygghet for alle i den nye kommunen ved å fortelle hvordan ting er tenkt gjort, sier Dahle som ser for seg den nye kommunen som en fjellkjede som består av små bygder som står sammen i solidaritet.