SNILLFJORD: Mannskapene i Snillfjord brannvesen har fått opplæring i livreddende førstehjelp.

Prosjektet heter «Mens vi venter på ambulansen», og omhandler beredskap for å yte livreddende førstehjelp der folk er mer enn 20 minutter unna ambulanse.

Kritisk i starten

– Snillfjord kommune og Stiftelsen Norsk Luftambulanse samarbeider om prosjektet, med økonomisk støtte fra Fagforbundet og Gjensidigestiftelsen, forteller beredskapsleder Svein Erik Hovde.

Det er de første minuttene som er livsviktige for pasienten.

– Vårt oppdrag er å redde liv. Skal ambulanse- og luftambulansepersonell lykkes, er det viktig at pasienten blir tatt hånd om før medisinsk personell rekker fram, sier instruktør Jan Barstein i Stiftelsen Norsk Luftambulanse.

Livreddende oppdrag

Mannskaper i en rekke kommuner i Norge har så langt fått opplæring og akuttmedisinsk utstyr, og er i beredskap. De disponeres av alarmsentralen 113, og blir sendt ut umiddelbart for å yte livreddende førstehjelp og tilsyn mens pasienten venter på ambulanse eller lege.

– Prosjektet har allerede reddet liv, og vil kunne redde liv også her i Snillfjord. Brannmannskapene rykker ut på såkalte røde responser og har reddet mange personer med hjertestans. Andre livreddende oppdrag kan være pasienter med ufrie luftveier og folk med pusteproblemer som trenger oksygentilførsel, sier Jan Barstein.

Ikke helsepersonell

I løpet av 2016 vil denne beredskapen være etablert i 165 norske kommuner. Det betyr at ca 3000 akutthjelpere er klare til å rykke ut for å hjelpe hardt skadde og alvorlig syke mennesker i sitt nærmiljø.

– Dette er entusiaster som står i beredskap for å hjelpe andre, og for å skape trygghet i hjembygda si, sier Barstein.

Han presiserer at dette er en ordning som kommer i tillegg til den allerede etablerte beredskapen i kommunene, og at akutthjelperne ikke er helsepersonell.