Tirsdag var det duket for storstilt re-åpning av oppdrettsanlegget i

Skorild i Snillfjord.

Innbyggerne i den lille grenda i Snillfjord var alle invitert til å ta del i åpningen av oppdrettsanlegget, hvor det skal avles rognkjeks.

Tidligere drev Lerøy Midt AS settefiskanlegg i Skorild, men avviklet driften da selskapet bygde et av verdens største settefiskanlegg i Belsvika i Hemne. Dette åpnet i 2013. Nå er drifta satt i gang på nytt, til glede både for næringa og innbyggerne i den lille grenda.

Uten kjemikalier

Investeringa i anlegget i Skorild ligger på 8-10 millioner kroner. Rognkjeks er sentral i Lerøys strategi om å bli kvitt lakselusa uten bruk av kjemikalier.

– Dette er et veldig viktig ledd i Lerøys mål med tanke på å bekjempe lakselusa, sier Sven Amund Fjeldvær i Lerøy Midt AS.

Positive naboer

Innbyggerne er glade for at driften ved oppdrettsanlegget er tatt opp igjen, og de har stor tro på at det vil bidra til lokalsamfunnet.

– Det er kjempemessig, spesielt for oss som bor i området. Det er en stor dag for oss i grenda, og det var veldig trivelig å bli invitert til åpninga, forteller Bernt Olaf Aune.

Flere arbeidsplasser

Oppdrettsanlegget i Snillfjord bidrar med åtte nye arbeidsplasser til bygda.

– Åtte arbeidsplasser er mye i liten målestokk. Det er kjempemessig med aktivitet og arbeidsplasser, det betyr mye for kommunen, sier ordfører John Lernes (Ap).

Fakta om rognkjeks:

¤ Rognkjeks er en art som naturlig forekommer i hele Nord-Atlanteren. En kort fisk med høy rygg og spesielt utseende. Den har sugekopp mellom brystfinnene, så den kan suge seg fast i alt den kommer over.

¤ Rognkjeks spiser lakselus.

¤ Det er bare hunnfisken som kan kalles rognkjeks, mens hannen blir kalla rognkall.

¤ Rognkjeks blir opptil 63 cm og 5,5 kg.

¤ Voksne fisker lever pelagisk på 50-150 meters dyp, og de et pelagisk krepsdyr og maneter.