- Brannen skyldes varmgang i et transportbånd som har spredt seg til en flissilo, sier brannmester Stein Henrik Tuff ved 110-sentralen i Sør-Trøndelag.

Meldingen om brannen på smelteverket på Kyrksæterøra kom inn klokken 03.45. Holla Metall, som produserer silisium, ligger ved fylkesvei 301 langs Hemnefjorden i retning Snillfjord.

Har kontroll

- Omfanget ble etter hvert litt større fordi kjølesystemet til ovnene på stedet forsvant. Det kom ulyder fra rørsystemet som bekymret de som var på stedet, og derfor trakk de ut røykdykkerne fra siloen. Dermed tok brannen seg opp.

Klokken 07 melder Tuff at brannmannskapene har fått kontroll på situasjonen. Det kommer ikke lenger synlige flammer fra siloen, og mannskapene jobber med etterslukking og sikring.

Operasjonsleder Ebbe Kimo i Trøndelag politidistrikt opplyser at det ikke er meldt om personskade. Det var verken fare for eksplosjon eller spredning da det brant som verst.

Teknisk sjef Einar Olav Schei opplyser til ST fredag formiddag at seks ansatte er sendt til sykehus for en sjekk.

- De er ikke skadet, men det er et forebyggende tiltak for å sjekke om de kan ha fått røykskader. De seks er skiftarbeidere som gjorde førsteinnsatsen da det begynte å brenne. Ellers var brannvesenet meget raskt på plass, sier Schei.

180 ansatte

Smelteverkskonsernet Fesil solgte Holla Metall til Wacker Chemie AG i 2010. Med en produksjonskapasitet på rundt 50 000 tonn per år, dekker Holla rundt en tredel av den tyske produsentens årlige behov for silisiummetall.

Ifølge Wackers egne sider jobber 180 ansatte ved smelteverket.