Aksjonister i Halsa går nå fra dør til dør og samler underskrifter for å få en ny folkeavstemning om kommunereformen. Halsa har vedtatt å slå seg sammen med Hemne og deler av Snillfjord.

– Vi tror det er flertall for at Halsa blir stående alene, sier Lars Olav Tunheim Valsø i aksjonsgruppa.

Begrunnelsen for dette er som følger: Da innbyggerne i Halsa gikk til valgurnene i slutten av april, inneholdt et av forslagene å slå sammen kommunene Halsa, Hemne, Aure og Snillfjord. I ettertid har Aure gjort det klart at de vil stå alene. Dermed er en viktig forutsetning endret, mener Valsø.

Vil ikke over fylkesgrensa

– Aure er den kommunen Halsa har hatt mest med å gjøre. Derfor tror vi utfallet av folkeavstemninga ville blitt annerledes om vi hadde stemt igjen i dag, sier Valsø, og understreker sterkt at han ikke har noe imot Hemne og Snillfjord.

– Absolutt ikke, begge er flotte kommuner med flotte folk. Vi mener for det første at Halsa er en så veldrevet kommune at vi greier oss godt alene. I tillegg vil det være flere både praktiske og økonomiske utfordringer knyttet til å krysse fylkesgrensa. Bare Halsa har interkommunalt samarbeid innenfor 39 forskjellige områder i dag, sier han.

Folkeviljen

Under folkeavstemninga i Halsa, stemte 351 for Hemne/Snillfjord, mens 209 stemte for at kommunen skal stå alene. 783 av 1288 stemmeberettigede deltok, noe som gir en deltakelse på vel 60 prosent.

Da kommunestyret behandlet saken 21. juni, ble det 8-7 i favør Hemne/Snillfjord, det vil altså si knappest mulig margin.

– Flere politikere i Halsa har sagt at de stemte etter folkeviljen og ikke egen overbevisning. Vi mener altså at folkeviljen er annerledes uten Aure. Men jeg vil også understreke at den aksjonen som er satt i gang ikke er ment som en kritikk til lokalpolitikerne, sier Valsø.

– Er det nå skapt usikkerhet om giftermålet mellom Hemne, Snillfjord og Halsa?

– Ja, litt usikkerhet er det nok blitt.

Plikter å behandle

Det er kommunelovens paragraf 39 som regulerer denne type innbyggerinitiativ. I lovteksten heter det blant annet at dersom 2 prosent av innbyggerne står bak et forslag, plikter kommunestyret å ta stilling til forslaget. Også 300 underskrifter er nok til å få saken behandlet.

Dog kan ikke forslag med samme innhold som et tidligere forslag i valgperioden kunne fremmes.

Aksjonsgruppa i Halsa ønsker nå at kommunestyret for det første vedtar og gjennomfører en ny folkeavstemning, og på grunnlag av den fatter nytt vedtak om det blir sammenslåing eller om de blir stående alene.

Ikke svart

Det har i løpet av torsdagen ikke lyktes ST å komme i kontakt med verken ordfører Ola Rognskog eller varaordfører Ellbjørg Reiten i Halsa.

Hemne-ordfører Odd Jarle Svanem er ikke skremt av aksjonen.

– Jeg forholder meg til det kommunestyrevedtaket som Halsa har fattet. De var klar over at Aure var ute da de fattet sitt vedtak. Et annet viktig moment er at intensjonsavtalen som er inngitt ikke tar noen forbehold om hva de andre kommunene har vedtatt, sier Svanem.