På grunn av en bekymringsmelding fra en fisker, har Mattilsynet stoppet innlevering av laks direkte til helsetunene i Orkdal og Meldal.

Dette er en ordning som har fungert godt i mange år. Laks som leveres hit skyldes at fiskeren har tatt en laks han selv ikke kan beholde (fiskeregler), men som er såpass skadet at den ikke kan settes ut i elva igjen.

Nå er det altså stopp.

LES REAKSJONENE PÅ STs FACEBOOK-SIDE HER

– Fiskeren påstår i bekymringsmeldingen til Mattilsynet at fisken ikke håndteres hygienisk, og at den blant annet blir lagt direkte på bakken etter opptak, forteller en hoderystende Rune Krogdahl i Orkla fellesforvaltning.

På grunn av den ene meldingen stopper Mattilsynet nå den mangeårige praksisen, som har vært til stor glede for mange beboere ved de to helsetunene.

Mattilsynet forlanger at hver fisker nå skal registrere seg som ett næringsmiddelforetak og kjøpe inn nødvendig utstyr for behandling av fisken før han/hun kan levere fisken til helsetunet.

– Vi beklager dette på det sterkeste. Vi mener at laksen fra Orkla som er innlevert, er ypperlig som mat, selv om den er vært i bakken, sier Krogdahl og spør: – Hvor mange fisker som er tatt på stang har ikke vært nede på bakken?

Uansett: Orkla fellesforvaltning ønsker ikke at denne fisken skal destrueres. Derfor er det nå opprettet mottak ved tre av desinfiseringsstasjonene langs elva. Her kan man nå levere fisken.

– Vårt håp er at vi etter hvert vil finne en løsning for godkjenning av laksen, slik at den igjen kan komme beboerne til gode ved helsetunene i dalføret, sier Krogdahl.

Mottak vil bli ved:

* Orkdal kommune: Vormstad Camping

* Meldal kommune: Storås ved Leif Arne Ebbesen

* Rennebu kommune: Bygdasenteret/ Berkåk Veikro

Er man i tvil om fisken vil overleve en eventuell gjenutsetting, skal fisk avlives og innleveres. Fisken går ikke på kvoten når den er bekreftet innlevert. Dette gjelder også ved feilbedømmelse av kjønn (hunnlaks er fredet).

PS! Les i lørdagens papiravis mer om saken: Her kommenterer fungerende kjøkkensjef på Orkdal helsetun saken. Det samme gjør Orkla fellesforvaltning. Og Mattilsynet svarer.