Wesselgården er arena for utstillinga om et viktig stykke industrihistorie i Hemne. Vi snakker om skoproduksjon.

– Den har historisk stor betydning, blant annet sørget den for tilflytting til Hemne og ikke minst kvinnearbeidsplasser, sier daglig leder Marte Bugten i Hemne Frivilligsentral.

Det er hun som har tatt initiativ til utstillinga, og har hatt Hemne Historielag som nyttig medspiller og ikke minst boka til Knut Totland om Øragata som godt kildemateriale. Utstillinga åpner torsdag og blir stående hele sommeren gjennom.

Veteran-farfar

Drivkrafta og entusiasmen har hun i blodet.

– Min farfar Martin Bugten, som gikk bort i 1998, 93 år gammel. Han hadde lang fartstid på både Dyrnes og Falk Skofabrikk, og ble tildelt medalje for 30 år med lang og tro tjeneste, men jobbet der i til sammen 52 år, forteller hun.

I tillegg er hun entusiastisk for å få liv og røre i Wesselgården.

– Wesselgården skal være åpen for publikum, ikke stengt mesteparten av året. Derfor er det masse aktiviteter her i sommer, sier hun.

Ove på Falk-sko

Utstillinga velger hun å kalle en forsiktig start på noe mer.

– Nå, det første året, får vi ikke en fullskala utstilling der vi viser fram «alt», men en del sko fra Hemne bygdemuseums lager; alt fra sjøstøvler, tresko, barnesko til beksømsko, samt noe verktøy og bilder. Visste du forresten at Ove Aunli i sin tid brukte sko fra Falk Skofabrikk? Men på sikt håper vi å få til ei fullverdig utstilling der vi i Hemne kan være like stolte som rindalingene er av sitt museum. De har virkelig fått det til.

Les mer

Les mer om saken i onsdagens papirutgave/e-avis av ST.