HALSA: Torsdag klokka 10.00 får varaordfører Ellbjørg Reiten i Halsa overlevert over 400 underskrifter med krav om ny folkeavstemning om kommunereformen.

Kommunestyret i Halsa fattet i juni vedtak om å slå seg sammen med Hemne og deler av Snillfjord. Avstemningsresultatet var 8-7, altså så knapt som mulig.

– Det er nå samlet inn flere underskrifter for en ny avstemning enn det alternativet som fikk flest stemmer under folkeavstemninga i april, heter det i en pressemelding fra den private aksjonsgruppa i Halsa.

Ny frist

De mener at kommunestyret fattet vedtak på sviktende grunnlag. Årsak: Under folkeavstemninga var også Aure med på intensjonsavtalen med Hemne og Snillfjord. I ettertid har Aure gjort det klart at de ønsker å stå alene. Aksjonsgruppa poengterer også at to tredjedeler av Snillfjord i ettertid har sagt nei.

Kommunalminister Jan Tore Sanner har nå utvidet fristen for å ta endelig beslutning til 31. desember. Han oppfordrer samtidig til nye forhandlinger og avstemninger i kommuner det ting fortsatt er uklart.

«Vi vil ha ny folkeavstemning innen 1. oktober med to valg; 1. Halsa og 2. Halsa, Hemne og deler av Snillfjord», går det fram av pressemeldinga.

På alvor

– Kommunestyret skal i slutten av august ta stilling til om det blir ny folkeavstemning. Etter det jeg kan se har aksjonsgruppa oppfylt de kravene som skal til for å få behandla saken. Vi må ta innbyggerne på alvor, sier varaordfører Ellbjørg Reiten (Sp), som stemte for at Halsa skulle bli stående alene da kommunestyret behandlet saken i juni.

Hemne-ordfører Odd Jarle Svanem er fortsatt ikke bekymret for det som skjer i nabokommunen med tanke på at det faktisk kan gå mot en «skilsmisse».

– Jeg synes ikke bekymret er det rette ordet. Dette er en avgjørelse som kommunestyret i Halsa må, og jeg føler ikke det blir riktig av meg å påvirke dem til å gå i en retning de ikke ønsker, sier Svanem.

Hemne fattet et enstemmig ja-vedtak i saken.

– Vi ønsker å ha med Halsa og deler av Snillfjord for å danne en god kystkommune mellom Trondheim og Kristiansund. Det legger jeg ikke skjul på. Men avgjørelsen må de ta selv på selvstendig grunnlag, sier han.