Det er flere kvalifiseringsløp på vår og sommer. Sander kvalifiserte seg ved første mulige løp da han kjørte inn til en tredjeplass. Til helgen konkurrerer han og seks andre fra NMK Orkla mot 119 (foreløpige tall) andre i junior landsfinalen i bilcross.

Går i arv

– Jeg «vokste opp» med rally. Pappa kjørte rally før jeg ble født og interessen smittet etter hvert over på meg. Han tok meg med på løp for rally og bilcross, og vi så en hel del billøp på tv, forteller Sander

– Og nå har han overtatt kjøredressen min, ler Guttorm Næss, Sanders far.

Guttorm har ikke kjørt rally aktiv siden Sander ble født.

– Når jeg Sander blir 18 år og ikke trenger ledsager lenger skal jeg begynne å kjøre aktivt igjen, men da i bilcross, sier Guttorm.

Sander fikk lyst til å prøve selv, etter å ha sett bilcrossløp.

– Det så artig ut. Jeg tok kontakt med NMK Orkla og fikk prøvd meg for å se om dette var noe for meg, sier Sander.

Han tok et kurs på to dager, første dag med teori og andre dag med praktiske øvelser.

– Det er veldig kjekt for de som lurer på om det kan være noe for dem, jeg anbefaler å prøve det. NMK Orkla har bil de låner ut, smiler Sander.

Første landsfinale

– Det var artigere enn jeg trodde, og jeg kjøpte bil for konfirmasjonspenger, sier Sander.

Det er to år og flere billøp siden. Sander sier han synes det blir artigere for hver gang. Og nå er han altså kvalifisert til sin første junior landsfinale i bilcross.

Guttorm er veldig stolt og roser både sønnen, lagkompisene og NMK Orkla.

– Det er en veldig god prestasjon å kvalifisere sju til landsfinalen som NMK Orkla har gjort. Det er faktisk bare to klubber i landet som har klart å kvalifisere flere løpere, og de har bare én mer, sier Guttorm Næss.

Fint miljø

– Det er et kjempebra miljø og en topp klubb. For ungdom som ønsker å prøve seg så kan de prøve Orklas klubbil det året de fyller 15, sier Guttorm.

Sanders mor og søster er også med og støtter Sander under billøp. Under Tour de motorsport sto lillesøster Eileen (15) ute i regnet på Bjorli hele helgen for å se broren kjøre billøp.

Forberedelser

Det er far og sønn som mekker bil, og denne uka er det en del som må gjøres før helgens løp.

– Nå skal bilen lakkeres og klargjøres, vi må få den fin til løpet, smiler Sander og forteller at det blir en del karosseriskader under løpene.

Han har også tenkt igjennom helgens løp.

– Jeg satser på topp 20. Jeg må prøve å sanke jevne poeng i de innledende rundene, sier Sander.

Han gleder seg til å møte rundt 125 konkurrenter i landsfinalen på lørdag.