– Jeg overnattet ved Gangåsvatnet, sier Linda Somerville (31). Det var kjempefint og idyllisk der.

Nysgjerrigheten på landet vårt har alltid vært tilstede hos Somerville, som er utdannet arkeolog i hjemlandet Skottland. Selv kommer hun byen Kirkwall på Orknøyene, som er en øygruppe nord for Skottland.

– Øygruppen består av omkring 200 små øyer, og kan enkelte steder minne om det norske landskapet. Men det er mye høyere fjell og langt mer frodig hos dere, smiler Somerville, som syklet gjennom Orkdal på vei mot Trondheim mandag formiddag.

Hun tok fly fra Skottland til Bergen 13. juli, og målet er å nå fram til Tromsø. En riktig så ambisiøs tur på hele 185 mil. Hun sykler alene, og synes dette er en perfekt måte å se et nytt land på.

Overnatter i telt

– Jeg har ingen bestemt tidsplan for turen. Jeg har litt tid før jeg starter i ny jobb til høsten, og jeg synes det er så mye interessant å se langs veien, sier den blide skotske jenta.

Så langt har hun overnattet i telt langs ruta, men alltid på en campingplass, hvor det er mulig å få seg en dusj etter dagens etappe. Hun har ikke hatt noen uhell langs ruta, men måtte få litt hjelp med bremsene i Bergen, før turen gikk nordover.

Spent på Trondheim

I Trondheim er planen å besøke Nidarosdomen, en kirke hun er svært spent på å få se. Hjemme i Kirkwall har de også en lignende kirke, St. Magnuskatedralen, oppført av Ragnvald Orknøyjarl til ære for hans onkel Magnus Orknøyjarl. Byggearbeidet startet i 1137. Katedralen har store likhetstrekk med Nidarosdomen. Bygningen er 72 meter lang, 17 meter bred, ikke medregnet tverrskip, og er 21,5 meter høy under kirkeskipets hvelv. Magnuskatedralen er en «norsk» bygning og det mektigste minnesmerket over Orknøyenes norske periode.