Mandag 8. august er det 20 år siden Trude Espås fra Orkanger ble voldtatt og drept i utkanten av turistbygda Geiranger på Sunnmøre.

En mangeårig jakt på drapsmannen førte ikke frem og saken er fortsatt uoppklart.

– Drapet på Trude Espås i Geiranger har aldri vært henlagt fra politiets side. Det kommer fortsatt inn nye tips som blir etterforsket. Men dessverre har vi ikke greid å finne gjerningsmannen, sier politimester Ingar Bøen i Møre og Romsdal.

Les også: Tidligere drapsetterforsker: - Tror fortsatt saken kan bli oppklart

Snart digitalisert

Møre og Romsdal politidistrikt er nå i innspurten med å digitalisere hele det omfattende etterforskningsmaterialet og det er dette som muliggjør henvendelsen til Kripos om å få den nye enheten for alvorlige uoppklarte saker, til å se på saken med nye øyne.

Enorm etterforskning

Etter den første intensive jakten sommeren og høsten 1996, arbeidet ei gruppe etterforskere fra Stranda og Norddal lensmannskontor og Kriminalpolitisentralen intenst for å avsløre morderen. 5000 personer som oppholdt seg i Geiranger denne sommerdagen, er nitidig registrerte av etterforskningsteamet. 98 prosent av disse var turister som var i bygda og kanskje dro videre samme dag, eller en av de nærmeste dagene.

Over 3000 mennesker er avhørt i 37 land og 15000 turistbilder fra Geiranger er systematisert.

Heller ikke 1900 tips fra publikum hjalp etterforskerne.

– Selv om etterforskningen ble trappet ned etter noen år med et eget «Espås-team», kommer det fortsatt inn tips til politiet. Alle disse tipsene blir grundig vurdert og sjekket mot det omfattende materialet. Det har særlig kommet tips når det har dukket opp saker i media som kan minne om Espås-saken, sier Bøen.

Skylder en oppklaring

Tidligere ble drapssaker foreldet etter 25 år, men i fjor kom det imidlertid en ny bestemmelse som opphevet foreldelse for fullbyrda drap. Det betyr at foreldelsesfristen for drapet i Geiranger i 1996 også er opphevet.

Politimesteren i Møre og Romsdal understreker at politiet vil gjøre det som er mulig for å finne fram til drapsmannen.

– For de pårørende er det et vedvarende traume at vi ikke greier å oppklare saken. Samfunnet skylder de som har mistet en av sine kjære at vi gjør det som er mulig for å finne fram til gjerningsmannen, sier politimester Bøen.

Politimester Ingar Bøen i Møre og Romsdal mener samfunnet skylder de som har mistet en av sine kjære å finne fram til gjerningsmannen.Foto: Politiet