Etter 92 år er det slutt for Paravan Hans H. Thaulow AS på Kyrksæterøra i Hemne. Etter ønske fra daglig leder, har firmaet nå begjært oppbud.

– Det er flere årsaker til det. Hovedårsaken er at omsetning har gått jevnt og trutt nedover de siste årene. I tillegg er eier og daglig leder, Hans Henrik Thaulow, i pensjonsalder og ønsker å trekke seg ut, sier Noralf Rønningen, styreleder i Paravan.

Selskapet har gjort stor suksess med produksjon av isbrodder, og har vunnet flere designpriser for sine produkter. I tillegg har selskapet produsert slikkepotter.

Etter hvert ble konkurransen fra lavkostland for stor, og omsetningen har falt fra 6,2 millioner kroner i 2011 til 1,5 millioner kroner i 2014.

Den siste perioden har kun daglig leder vært ansatt i firmaet, så ingen andre personer blir direkte berørt som en følge av oppbudet.

Rønningen opplyser at Paravan har jobbet med dette over lang tid, og at det i tett samarbeid med omgivelsene i Hemne er funnet løsning på videre produksjon på isbroddene og slikkepottene.

– Svanem AS har tatt over produksjonen og rettighetene til produktene, og vil videreføre dette. Det er ingen katastrofe for verken den ene eller andre, det er en styrt avvikling av produksjonen, sier han.

Bobestyrer, advokat Knut Dypvik, sier at det jobbes med å få full oversikt over selskapet. I åpningskjennelsen fra retten kom det frem at selskapet skylder opp mot 1,9 millioner kroner, og at det er verdier for rundt 1,5 millioner kroner i selskapet.

– Vi har så langt konstatert at det ikke er drift i selskapet. Vi har registrert at en god del av aktiva er solgt forut for konkursen, sier Dypvik.

Han opplyser at det er to hovedkreditorer, en bank og Innovasjon Norge.

– Det er de vi foreløpig har kontroll på, sier han.

Fakta om bedriften:

* Paravan Hans H. Thaulow A/S ble etablert i 1923 av Hans Henrik Thaulow.

* Fra ca. 1945 til 1988 var hans sønn Lauritz Thaulow aktiv i firmaet.

* Daglig leder Hans Henrik Thaulow, er tredje generasjon som styrer bedriften.

* Hans Henrik Thaulow eier 25 prosent av aksjene, hans tre barn har hver sin tredjedel av de øvrige aksjene.

* Bedriften var i starten mest kjent for sine fiskeprodukter; sluk, dorg, søkke, seirykk, røker, spon, etc.

* Har også hatt suksess med eggdelere, men i dag produseres kun slikkepotter og isbrodder.

* Isbrodder er klassifisert som personlig verneutstyr innenfor EU og EØS (Norge), og må være sertifisert og CE-merket for å være tillatt i salg.

* Fikk i 2009 «Merket for god design» for P-brodden på Designdagen i Oslo

* Flyttet inn i nye lokaler i 2011, etter at omsetningen hadde doblet seg.