Der et Orkla fellesforvaltning i samarbeid med organisasjonen Elvene rundt Trondheimsfjorden som arrangerer leir for ungdommer i alderen 12-18 år.

Grunneierne Kristin Snøsen Svinsøyen og Jonny Svinsøyen Snøsen stiller et vald i Orkla til dispensasjon for de tolv ungdommene. I løpet av to dager er det kursing i fiske med flue og sluk, samt opplæring i hvordan man håndterer fisken.

– Jeg har hatt litt innledende teori, hvordan man trer en flue, sikkerhet med caps og briller, og deretter kastetrening, sier Trond Syrstad, som er en av de frivillige som stiller som instruktør.

Han sier at laksefisket er preget av forgubbing, derfor er det viktig å få inn nye fiskere.

Høy terskel

Dette er andre året det blir arrangert ungdomsleir. I fjor ble det arrangert i Gaula. Hele opplegget, i tillegg til mat, er gratis for deltakerne.

Rune Krogdahl i Orkla fellesforvaltning sier det er mange unge som liker å fiske, men at det er en høy terskel for å komme seg ut i elvene.

– Vi stiller med utstyr, mat og instruktører. Her treffer man likesinnede, og det blir forhåpentligvis enklere å komme seg i elven. Det er et meget populært tilbud, sier Krogdahl.

Han skryter av den frivillige innsatsen til grunneierne og instruktørene, som gjør dette mulig.

– Det er imponerende at de stiller. Det er viktig, laksefiskerne er en utdøende rase. Vi ser at det er så populært at de som er med, gjerne vil være med flere ganger. Men vi prioriterer nye ungdommer hver gang, sier Krogdahl.

Morsomt

På den andre dagen av leiren kommer det en person fra veterinærinstituttet. Da blir det litt fokus på forvaltning, i tillegg til at ungdommene får lære fluebinding.

Ungdommene som deltar kommer fra området sør for Trondheim. Jonas Engan Norvik (12) kommer fra Lensvik, Eirik Peder Langås (13) bor på Hølonda, mens Lasse Mo (13) er fra Orkdal. Alle har de litt å lære, selv om de har fisket en del før.

– Det er artig å fiske, men jeg tror fluefiske er vanskelig, sier Norvik, som enda ikke har tatt fatt på den biten.

– Jeg har fisket en god del, og litt med flue. Det er vanskelig i starten, men det går seg til, sier Langås.

Han er her sammen med Martin Granøyen (15). Martin er stebror og instruktør.

– Jeg har holdt på litt med fluefiske med Jonas i sommer. Han tar det godt. Det må både tørrtrenes, og det må kastes i vann for at det skal bli godt resultat. Det aller viktigste er uansett at fluen er i vannet, hvis ikke blir det ikke fisk, sier Granøyen.

Lasse Mo har også fisket litt tidligere. Han har troen på at det skal være mulig å hente opp en rugg fra Orkla.