– Vi ser veldig alvorlig på alle lovbrudd i elva. Og dette viser at systemet vårt fungerer, sier Rune Krogdahl, daglig leder i Orkla fellesforvaltning.

Historien er som følger: I starten på august oppdaget en grunneier at én av fiskerne som leier vald hos ham, hadde tatt opp en laks på godt over 100 centimeter. Ifølge reglene skal all laks på 100 centimeter eller mer slippes ut i elva igjen.

– Fiskeren som er fra lenger sør i landet, uttalte at det kunne ikke spille noen stor rolle om fisken hans ble innrapportert som mindre enn 100 centimeter, forteller Krogdahl.

Grunneieren koblet inn fellesforvaltninga, som forvalter reglene i elva Orkla. Krogdahl snakket nylig med fiskeren i telefonen.

– Han erkjente forholdet og la seg skinnflat, sier Krogdahl, som ikke ønsker å si i hvilken kommune lovbruddet skjede i.

Resultatet ble et gebyr på 6000 kroner. I tillegg er mannen bortvist fra Orkla og de andre trønderelevene resten av laksesesongen og hele neste sesong.

– Han prøvde å unngå reglene og bevisst beholde fisken, sier Krogdahl.

Etter at lovbruddet ble oppdaget, ble fisken levert inn på én av fellesforvaltningas desinfiseringsstasjoner. Herfra går den videre til noen som får nytte av den som matfisk.

Dette var den andre fiskeren i årets sesong som blir ilagt et gebyr på 6000 kroner og bortvist fra elva. Det første tilfellet skjedde i slutten av juni.

Elva Orkla er lakseførende i en strekning på 88 kilometer. Den lakseførende strekning berører kommunene Rennebu, Meldal og Orkdal.