Mattilsynet har denne sommeren fått mange henvendelser med spørsmål om det er farlig å spise blåbær plukket i skogen på grunn av risiko for sykdommen harepest.

– Det er ingen grunn til å frykte smitte av harepest når man er ute i skogen hvis man tar grunnleggende forholdsregler, forteller spesialinspektør og veterinær Erik Wahl i Mattilsynet, i et intervju med matportalen.no.

Harepest (tularemi) forekommer primært hos ville dyr, spesielt hos hare og smågnagere. Mennesker smittes i Norge vanligvis ved direkte kontakt med, eller bitt av, syke eller smittebærende dyr eller deres ekskrementer, gjennom drikkevann, ved flått eller myggstikk eller ved innpusting av støv med tularemibakterier.

Liten risiko

– Det er farligere å sitte i ro hele tiden enn å gå på skogstur og plukke bær, sier Wahl. Han mener folk bør være oppmerksomme på hvor de plukker bær, og at man må gå videre dersom man ser avføring ved bærtuen. Hvis man tar slike generelle forholdsregler, vurderer vi risikoen med bærplukking som minimal, sier Erik Wahl.

Smitter via dyr og vann

Wahl forklarer at harepest-bakterien gir sykdom på dyr og kan også føre til sykdom hos mennesker.

– Folk blir gjerne smittet hvis de håndterer døde eller smittede dyr, for eksempel under harejakt. Det kan også smitte via drikkevann som er forurenset fra slike dyr og ikke er renset.

De vanligste symptomene på at man er smittet, er en influensalignende febersykdom, eventuelt med lungebetennelse, mage-tarm-symptomer, eller sår som ikke gror. Urenset drikkevann er en av kildene som ofte går igjen blant mennesker som er smittet.

– Mattilsynet anbefaler folk som er ute på tur å ta med drikkeflaske. Vann i naturen kan være forurenset, og det er derfor tryggest å unngå å drikke det. Men koking vil alltid drepe harepest-bakterien og de fleste andre farlige smittestoff i vann, sier Wahl.