En undersjøisk tunnel fra Breivika i Selva i Agdenes til Ottersbo i Ørland kommune ble utredet av NTNU i 2007. Den gangen rant det ut i sanda, men nå har agdenesordfører Oddvar Indergård tro på at planene vil bli realisert.

– Jeg er overbevist om at det vil la seg gjøre, sier han.

Da ST skrev om planene i 2007, var kostnaden estimert til 1 milliard kroner. Det var også snakk om å lage et kryss nede i tunnelen, slik at den også kunne komme opp i Rissa.

– Bru kostbart

Indergård mener en tunnel er et mer realistisk alternativ til brua som det jobbes for på Fosen, og som han kaller luftslott.

– Bru tror jeg fort blir for kostbart. Derfor har vi funnet fram igjen de gamle planene om tunnel. Det var tidligere ørlandsordfører Hallgeir Grøntvedt og jeg som jobbet med planene i 2007, og studenter på NTNU laget en hovedoppgave om det, sier Indergård.

14. juni i år hadde rådmenn og ordførere i Agdenes, Orkdal og Ørland kommuner er møte sammen med næringsforeningene, hvor tunnelløsningen ble drøftet. Det ble konkludert med at de tre kommunene ønsker å ta initiativ til en forundersøkelse for å se på mulighetene for å realisere tunnelen.

Kraftlinje

Samtidig ses det på en mulighet for å skaffe finansiering til prosjektet: Statnett skal bygge en 25 mil lang 420 kV kraftlinje fra Namsos til Surnadal, som skal krysse Trondheimsfjorden. Dette for å bedre nettkapasiteten i forbindelse med vindkraftutbygging.

Regionrådet i Orkdalsregionen har laget et felles saksframlegg til de tre formannskapene, som behandles i høst.

– Vi tar opp saken 14. september. Intensjonen er at hver kommune går inn med 40 000 kroner til forundersøkelsen. Det må undersøkes hvor tunnelen kan gå, om det er mulig å legge inn kabelen og det må regnes på kostnader.

Les mer i papir- eller e-avisa onsdag

Ordfører i Agdenes, Oddvar Indergård, har stor tro på prosjektet.