En lokal laksefisker får nå et gebyr på 6000 kroner samt at han blir bortvist fra Orkla og resten av trønderelevene denne og neste sesong.

– Saken stammer fra juni i år. Siden er den nøstet opp. I går (tirsdag) snakket jeg med ham på telefonen, forteller Rune Krogdahl, daglig leder i Orkla fellesforvaltning.

– Hva sa han selv?

– Han innrømmet det han hadde gjort, men viste lite forståelse for at reglene er slik de er og forvaltninga av dem, sier Krogdahl.

Fiskereglene sier blant annet at det er tillatt å ta kun én fisk mellom 80 og 100 centimeter (alle over én meter skal gjenutsettes). Den erfarne fiskeren hadde tatt to av denne kategorien.

I tillegg skal all hunnfisk settes tilbake i elva fra 18. juni. Den ekstra fisken på over 80 centimeter var nettopp en hunnfisk.

– Vedkommende fikk også en advarsel i fjor etter regelbrudd. Nå var det imidlertid ingen bønn, sier Krogdahl.

Han roser laksefiskerne som bedriver en sterk selvjustis i elva: Alle tips om brudd på regler av fiskere, kommer fra andre fiskere.

– Det viser at fiskerne er lei av de som gir blaffen i reglene. I tillegg virker systemet ved at de ser at forvaltninga gjør noe med tipsene som kommer inn, sier Krogdahl.

I løpet av årets sesong er til sammen fi re fiskere tatt for regelbrudd:

* Mannen skal ha dratt opp en stor hunnlaks, slått den i hjel, lagt den i bilen og innrapportert inn fangsten som gjenutsatt.

* Mann tok opp en laks på godt over 100 centimeter. Ifølge reglene skal all laks på 100 centimeter eller mer slippes ut i elva igjen. Fiskeren uttalte at det kunne ikke spille noen stor rolle om fisken hans ble innrapportert som mindre enn 100 centimeter,

* Mann innrapporterte fangsten sin som gjenutsatt. Samtidig la han ut et bilde av laksen og seg selv på sosiale medier.

* Tok én laks på mellom 80 og 100 cm for mye, tillegg var dette en hunnlaks som skal settes ut igjen.

Til sammenligning ble ingen tatt i fjor.

– Fire lovbrudd er fire for mye, fastslår Krogdahl.

PS! Laksesesongen avsluttes i kveld. Sesongen pågår fra 1. juni til ut august.