24. august ble Facebookgruppa «Fortsatt Rennebu - Stem nei til sammenslåing med Oppdal» etablert. Bak sida står tre tidligere ordførere og en stortingsrepresentant.

Initiativtaker til Facebook-sida som sier nei til sammenslåing av Rennebu og Oppdal, er tidligere ordfører Alf Gunnes. I tillegg er tidligere ordførere Tora Husan og Bjørn Rogstad og tidligere stortingsrepresentant Jostein Berntsen med i arbeidet mot sammenslåing av de to fjellkommunene. Seks dager etter at sida ble etablert, hadde den fått 344 likerklikk.

Romslig

Bjørn Rogstad som har vært engasjert i rennebupolitikken i 25 år for Høyre, og som satt som ordfører i 6 1/2 år, har ingen problemer med å gå imot sitt eget parti når han sier nei til kommunesammenslåing.

– Jeg har aldri vært så opptatt av partipolitikk, og har egentlig gjort det jeg har villet hele tida. Ellers mener jeg å ha like mye peiling på lokalpolitikk som de som sitter på stortinget. Det er forholdsvis romslig i Høyre, og når det gjelder denne saken, finnes det mange avskygninger internt i partiet, sier Rogstad som trives med å være på den politiske arenaen igjen.

Oppslukt

Når han går så sterkt inn for at Rennebu skal bestå som egen kommune, er det ut fra en overbevisning om at ikke alt lar seg måle i kroner.

– Hvis vi går sammen med Oppdal, blir vi fort bare ei lita grend. Når det gjelder overgangssummene som det lokkes så mye med, vil de nok være relativt kortvarige, mener Rogstad.

Han ville derimot vært langt mer positiv til sammenslåing av Rennebu, Oppdal og Midtre Gauldal.

– Det ville blitt en langt mer balansert kommune enn bare Oppdal og Rennebu der Rennebu fort blir oppslukt, sier Rogstad som mener Berkåk blir skadelidende når sentraladministrasjonen flyttes til Oppdal.

– Når det skal spares 15-20 millioner, vil det komme til å ryke noen stillinger, og det kommer til å skje på Berkåk, sier Rogstad som mener at det gode samarbeidet med Oppdal selvsagt må fortsette uavhengig av sammenslåing.

Nerskogen til Oppdal

Som aktiv i politikken i Rennebu siden 1979, har Rogstad erfart at økonomien har vært tema i alle år.

– Jeg synes at Rennebu har stått seg bra gjennom åra. Millionene som det nå fristes med ved sammenslåing, er engangslokkemat. Utfordringene blir like store etter hvert, mener den tidligere ordføreren.

Han er derimot ikke fremmed for å «flagge ut» deler av kommunen. Spesielt har han forståelse for at folk på Nerskogen som i dag er delt mellom Oppdal og Rennebu, ønsker å gå til Oppdal.

– Skillet som i dag går midt i grenda, er vanskelig for alle, sier Rogstad som ikke har innvendinger mot at Nerskogen går til Oppdal slik også mange av innbyggerne i grenda ønsker.

Flere tiltak

For tida brukes Facebooksida, «Fortsatt Rennebu – Nei til sammenslåing med Oppdal», som et sted å debattere, lufte meninger og dele innlegg. Men Rogstad bekrefter at siste uka før folkeavstemninga 12. september, blir iverksatt andre tiltak.

Les mer i ST på papir onsdag 31. august.