Det er så langt ikke påvist smitte av sykdommen CWD under jakta. Over 300 prøver er tatt av hjort som er felt i kommunene Hemne, Orkdal, Meldal og Snillfjord siden jakta startet. Disse kommunene har stor tetthet av hjort og er derfor med i et registreringsprosjekt.

– Det er ingen positive prøveresultater, sier seniorinspektør og veterinær Gunnar Hynne i Mattilsynet.

Roser jegerne

CWD (chronic wasting disease – også kalt «skrantesjuke») er påvist på villrein i Sogn og på elg i Selbu. CWD angriper sentralnervesystemet og er dødelig for hjortedyr. Det er ikke påvist smitte hos mennesker eller andre dyrearter.

Under årets jakt er jegere i de fire nevnte kommunene pålagt å ta hjerneprøver av dyra og oppbevare slaktet i kjølerom inntil prøveresultat foreligger.

– Dette har fungert veldig bra, både innlevering hoder og prøvetaking. Jegerne gjør en bra jobb, sier Hynne.

Smitteførende urin

Sykdommen er aldri før påvist i Europa. Nå spør myndighetene seg hvordan sykdommen er kommet til Norge.

– Det har pågått import av hjorteurin fra USA, der sykdommen i enkelte områder har vært utbredt i ca 50 år. Import av urin fra hjort gjøres for å lokke hunndyr, og når vi vet at urin er smitteførende, er det i hvert fall ingen teori som er mer sannsynlig, sier Hynne.

Hva blir det neste?

Så langt er det altså en sykdom som har rammet villrein og elg. Hynne er ikke sikker på at det stopper der.

– Hva blir det neste?

– Og når elgjakta starter vil jeg ikke bli overrasket om vi får positive prøveresultater i områdene rundt Selbu, der CWD altså er påvist, sier han.

Mattilsynet har kontinuerlig overvåkning av situasjonen.