Miljødirektoratet har nå satt i gang et prosjekt som omfatter 15 lakseelver i Norge. Prosjektansvarlig her er NINA som skal merke sjøørret og laks for å måle overlevelsen i sjøen.

På vårparten blir smolten merket med et 12 millimeter stort merke (PIT-merke) som settes inn i buken på fisken. Merket er passivt mens antennene som nå legges ut, blant annet i Vigda, er aktive. Det betyr at fisken registreres hver gang den passerer en av de to antennene.

– Dette er et skånsomt merkesystem samt at merket er evigvarende, sier Bengt Finstad, prosjektleder i NINA.

Fiskevelferd

Det er flere måter som brukes for å merke fisken. Hovedsakelig er det ved elektrofisking. Det gjøres ved at fisken blir bedøvd ved å sette strøm i vannet. I tillegg brukes det fangstfeller som samler opp fisk til merking.

Etter merking settes fisken ut i oppbevaringskummer i elven.

– Det er bra fiskevelferd når det gjøres slik. Fisken står i kummene til vi ser at den har normal adferd. Deretter settes den ut i elven igjen, sier Finstad.

Online registrering

Merkesystemet leveres av det amerikanske firmaet Biomark. De har to personer til stede i Buvika for å installere antennene. Hele jobben tar tre til fire dager.

– Dette er akkurat samme type merking som brukes på hunder og katter, sier Kyle Meier, en av teknikerne som har tatt turen fra Idaho i USA.

De to antennene legges med noen meters avstand i elven. På land bygges det en gapahuk, der det installeres blant annet et modem og batterier.

– Utstyret er skjørt. Det får strøm fra batterier, som igjen er koblet på strømnettet, slik at vi unngår store endringer i spenningen. I tillegg er det koblet på nett, slik at all registrering kan leses av fra kontoret, sier Øyvind Solem i NINA.

Sammenligner

Vigda blir et referansevassdrag i Trondheimsfjorden. I tillegg er det et tilsvarende system i Heggaelva i Agdenes.

Neste steg er å sette opp et tilsvarende merkesystem i Kongsfjordelva i Finnmark, og prosjektet strekker seg helt ned til Sandnesfjorden i Aust-Agder.

– På denne måten kan vi se på effekten av miljøpåvirkninger på fisken. Vi kan sammenligne de marine faktorene som næringstilgang, fiskeoppdrett (lakselus), landbrukspåvirkning og annen forurensing på fiskens overlevelse i sjø. Dette prosjektet vil gå over flere år, så vi får et godt grunnlag for bestandsestimat, sier Finstad.

Han sier at det nye med dette systemet er at man får en kontinuerlig bestandsovervåking av laksefisk i flere vassdrag.

– Med dette kan vi også få en pekepinn på hvordan sesongen vil bli.

Stor fisk

I Vigda har det i år vært et forholdsvis dårlig fiske. Men Solem sier at det ved telling har vist seg å være overraskende mye stor fisk i elven.

– Ved tellingen i fjor fant vi en laks på 87 cm, noe som tilsvarer omtrent syv kilo. Og det er også bra med sjøørret, også de blir store. Vi fant en død fisk på omtrent seks kilo, sier han.

Men Solem sier at fisket i en så liten elv som Vigda blir dårlig når det er lite smålaks.

– Vi er spent på om det er nok gytefisk i år, sier han.

I området rett nedenfor Buvik skole er det nå etablert et tellesystem i elven. Foto: Truls Lereggen
Her åpnes kassen med antenner. De skal legges på elvebunnen.