Wacker Holla Metall i Hemne oppgraderer filteranlegget for omlag 50 millioner kroner. Dette for å imøtekomme framtidige miljøkrav.

– Vi øker nå rensegraden fra 98 til 99 prosent, som blir det nye kravet fra miljødirektoratet. Dette, kombinert med at det eksisterende filteranlegget begynner å gå ut på dato, er hovedårsaken til oppgraderinga, sier verksdirektør Torbjørn Halland.

Røyk fra én ovn

Jobben betyr ei investering for totalt rundt 50 millioner kroner. Satt i perspektiv er dette fire til fem ganger mer enn hva det kostet å bygge nytt administrasjonsbygg.

– Det viser at Wacker er villig til å bruke penger på Holla, sier Halland.

Det nye anlegget ble påbegynt i august og skal etter planen stå ferdig om ca fire uker. Det vil gi mer forutsigbarhet, gi større kapasitet og har ny teknologi for selve renseprosessen.

Under byggeperioden går røyk fra én ovn over tak.

– Viser det seg at røykmengden i retning Kyrksæterøra blir for stor, vurderer vi hele tiden å stoppe også denne ovnen, sier Halland.

Måtte ha stanset

For smelteverket betyr et nytt filteranlegg i full drift betydelig energibesparelse.

– Målet er å redusere hjelpekraft med 10-15 prosent. Hjelpekraft vil si kraft vi ikke bruker direkte på ovnene. Av dagens totale strømforbruk, går ca ti prosent til pumper og vifter.

– Hva ville skjedd om eksisterende filteranlegg ikke ble oppgradert og det hadde kollapset?

– Da kunne vi ha kommet i en situasjon der vi var nødt til å stanse samtlige ovner og blitt påført betydelig produksjons- og inntektstap, i et tenkt tilfelle. Nå er vi i forkant av et miljøkrav på 99 prosent rensegrad som vi vet kommer, sier Halland.

Tre lokale

Det er et tysk selskap som har hovedentreprisen på jobben. De har knyttet til seg noen lokale entreprenører.

– Vi snakker om de lokale firmaene Belsvik Elektro, G-Bygg og IPS, forteller Halland.