Kvinnen i 20-årene våknet av at mobilen eksploderte i sengen.

Svært mange av oss har mobilen med inn på soverommet. Mange sjekker meldinger og leser litt før vi legger oss, eller sovner med musikk på øret. Andre bruker mobiltelefonen som vekkerklokke. Denne gangen gikk det galt.

– Telefonen, en Samsung S3, eksploderte rett og slett, og tok fyr, forteller brannekspert Odd Magne Skjerping i Frende forsikring i ei pressemelding.

Heldigvis våknet eieren av smellet, uskadet, og fikk kastet sengetøy og mobil i vann. Mobilen brant et dypt hull i madrassen. Den var ikke engang plugget inn, denne gangen var det batteriet som eksploderte.

Årlig er batteriladere involvert i ti bygningsbranner i snitt, viser tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). I tillegg kommer branner som beboerne slukker selv, og store mørketall fra nesten-ulykker som aldri blir varslet.

– Merker du at mobilen blir veldig varm, eller ser at baksiden buler, gjelder det å være forsiktig, og gjerne få den sjekket, sier Skjerping.

Branneksperten i Frende mener du utsetter deg for unødig risiko om du har strømkrevende apparater og småelektronikk på mens du sover.

– Giftige gasser fra apparatene er vel så farlig som flammene. Sover du, er det ikke gitt at du merker faren før det er for sent, sier han.

Hans klare råd er: Ikke lad om natten.

Skjerping anbefaler også at du sjekker ledning og lader jevnlig. Misfarget utstyr, varmgang i ledninger og elektriske apparater er et sterkt signal om brannfare.

– Kjenn etter om det er uvanlig varmt. Bytt ut slitne ladere. Er elektrisk utstyr defekt eller ødelagt må du reparere eller kaste, sier han.