Navn: Jørgen Rostad

Tittel: Avdelingsleder, Eiendomsmegler 1 Orkanger

Arbeidsgiver: Eiendomsmegler 1

1. Beskriv boligmarkedet i STs nedslagsfelt? Hvor er prisene høyest/lavest?

– I år har vi sett en økning i totalmarkedet i Orkdal. Dette er nok som følge av ferdigstilte prosjekter, som igjen frigjør boliger i andre enden som skal selges. Vi ser en større differensiering mellom prisene i områdene sentralt i Orkdal. Det er blitt mer «bypreg» der enkelte gater/områder er dyrere enn andre. Skaun har hatt nedgang i totalmarked så langt i år, men det vil komme en økning utover høsten som følge av ferdigstillelse av Eliløkken Sjøside-leiligheter og Buvik Brygge. Meldal cirka samme som før: Lave priser i forhold til Orkdal og Skaun. Få omsetninger i andre kommuner. Fritidsmarkedet vil jeg si er stabilt uforutsigbart.

2. Hvilke kommuner i ST-land er mest attraktive å bo i, og hvorfor?

Orkdal har på en måte blitt et slags regionsenter i Sør-Trøndelag, sør for Trondheim. Det bygges mye bra boliger, gode utsikter for næringsliv. Pluss med bystatus. I Skaun er det mange gode familieboliger og kort vei til Trondheim. De har vært gode på boligutvikling i mange år.

3. Hvordan er tilgangen på eneboligtomter i våre kommuner? Hvor er det rik tilgang på tomter, hvor er det for få?

– Joplassen og Kleivaner to store tomteområder som er snart utsolgt i Orkdal. Etter disse er få alternativer for de som ønsker å bygge. Kun «eplehage»-prosjekter. Orkdal vil nok trenge boligtomter også i årene som kommer. Ikke store utvalget i Skaun heller. Ting er under planlegging, men få alternativer også her for øyeblikket.

4. Blir ikke «sentrumskommunene» (Orkdal, Skaun) snart mettet av leiligheter?

– Så lenge det gjøres gode nok analyser av markedet, og det porsjoneres ut riktig mengde boliger i prosjektene som kommer, vil jeg nok tro at markedet her vil ta unna det alle meste som kommer, så lenge prisnivået på boligene er tilpasset det som folk er villige til å betale.

5. Hvilken type boliger er d et mangel på i vårt distrikt?

– Min mening er at det har blitt utviklet gode boliger for å demme opp for mangelen i de enkelte segmentene de siste årene. Det har vært god jobbing av utbyggerne, og det er også positivt at kommunene har vært innstilt på å klargjøre områder for boligbygging. Jeg opplever at vårt nedslagsfelt har utviklet seg til å bli et sunt boligmarked med forholdsvis jevn etterspørsel mellom boliger som er i markedet og det som ønskes av markedet. Vi ser tilfeller at der det er mangel etter en bestemt boligtype, blir det ofte ekstreme budrunder, noe som ikke er sunt for markedet.

6. Vil boligprisene fortsatt stige de neste ti åra? Beskriv utviklingen?

– Hvis man ser i et meget langt perspektiv, så kan man si at boligprisene alltid stiger. Det kan være svingninger og korrigeringer i markedet, men boligene har alltid blitt mer verdt. Jeg tror også dette vil fortsette i fremtiden, men jeg tror ikke at vi vil oppleve den prisveksten vi har hatt de siste ti årene. Men jeg er overbevist om at en bolig i Orkanger sentrum er mer verdt om ti år enn den er i dag.

7. Hva er det beste rådet til unge i etableringsfasen når det gjelder eiendom?

– Gjøre seg kjent i det markedet man ønsker å kjøpe. Ha realistiske forventninger til hva man kan få for det man har fått mulighet til av banken. Ta kontakt med meglere, fortell hva du ønsker. Sist, men ikke minst: Prioriter å spare i BSU.

8. Er lokalpolitikerne i våre kommuner flinke nok til å tilrettelegge for boliger/tomter der folk vil bo?

– I Orkdal har jeg opplevd en utrolig forbedring, de har virkelig sett behovet og de siste par-tre årene. I Skaun har de vært meget gode over lenger tid. Dette har gjort at de har bygd seg opp et godt navn i markedet for folk som ønsker å flytte ut av byen. Her ligger Skaun fremdeles et hestehode foran Orkdal.

9. Har du et godt råd til politikerne i denne sammenhengen?

– Lytt til utbyggeren og legg til rette for at de kan bygge boliger som er tilpasset markedet. Dersom dette ikke gjøres, vil kommunene ødelegge for seg selv med tanke på ønske om befolkningsvekst og utvikling av boliger.

10. Har bankene blitt for strenge når det gjelder utlån, spesielt til unge i etableringsfasen?

– Nei, jeg synes det er riktig av bankene å ha de restriksjonene de har. Det er ingen menneskerett å eie egen bolig. Selv om man kanskje har fått det inntrykket i Norge de senere årene. Det er viktig at unge i etableringsfasen skjønner at de må prioritere riktig for å komme inn i boligmarkedet.

11. Når blir den første boligen over 10 millioner kroner solgt i vårt nedslagsfelt? Hvor ligger denne boligen, og hvilken type bolig er det?

– Jeg vil tro at i løpet av to-tre år kommer vi nok til å passere denne grensen. Per nå er nok Skaun favoritter til å nå denne grensen først. Men det blir spennende å se når boliger på Joplassen og Kleivan ferdigstilles. Jeg tipper det vil være en enebolig som vil krysse grensen først.

12. Hva er den dyreste boligen du har solgt noen gang i vårt distrikt?

– Det er en enebolig med utleie på Orkanger. Den ble solgt for 6,2 millioner kroner høsten 2015.

PS! Søndag vil en tredje kjent lokal eiendomsmegler svare på de samme boligspørsmålene her på STs nettside.

Jørgen Rostad i Eiendomsmegler1.