Navn: Thor Zevgren

Tittel: Daglig leder/Eiendomsmegler

Arbeidsgiver: Heimdal Eiendomsmegling, Orkanger

1. Beskriv boligmarkedet i STs nedslagsfelt? Hvor er prisene høyest/lavest?

– Det varierer mye fra kommune til kommune. Mest og høyest omsetning i Skaun og Orkdal, og da noe høyere i Skaun. Dette skyldes nok to ting. Skaun har en nærhet til Trondheim (stor tilflytting) og kommunen har lagt til rette for bygging.

2. Hvilke kommuner i ST-land er mest attraktive å bo i, og hvorfor?

– De kommunene med mest tilflytting er vel der det er mest attraktivt å bo i. Og det er jo Skaun som vokser desidert mest. Men også Orkdal og delvis Meldal har vekst.

3. Hvordan er tilgangen på eneboligtomter i våre kommuner?

– Etterspørselen etter eneboligtomter er størst i Orkdal og Skaun, og det er her tilgangen er størst også. I Orkdal har det vært mange tomter tilgjengelig en periode nå, og er det fortsatt, selv om de ikke er sentrumsnære. I Skaun har de vært flinke til å legge til rette for bygging for barnefamilier.

4. Blir ikke «sentrumskommunene» (Orkdal, Skaun) snart mettet av leiligheter?

– I Orkdal ble et oppdemmet behov for sentrumsleiligheter mettet med flere store leilighetsbygg. Så har det vært roligere en periode nå. Men vi tror at etterspørselen vil ta seg opp igjen, og da spesielt når flere nye arbeidsplasser blir etablert.

5. Hvilken type boliger er det mangel på i vårt distrikt?

– Ikke noen type bolig som det er spesiell mangel på. Det har vært mangel på tomter tidligere. Og så merker vi at en del etterspør småbruk. Og etterspørselen etter eneboliger sentralt er stabilt stor, men her kommer det jevnlig boliger ut på markedet.

6. Vil boligprisene fortsatt stige de neste ti åra? Beskriv utviklingen?

– Etterspørsel skaper pris, så i vekstkommunene Skaun og Orkdal vil det stige mest. Disse to kommunene er lokomotivene i vårt distrikt, og trekker også med seg prisene i kommunene rundt.

7. Hva er det beste rådet til unge i etableringsfasen når det gjelder eiendom?

– Å komme seg inn på boligmarkedet så snart som mulig. Kjøp etter lommeboka, gjerne noe mindre som ligger litt utenfor pressområdene. Betal ned på boliglånet så mye som mulig nå når renta er lav.

8. Er lokalpolitikerne i våre kommuner flinke nok til å tilrettelegge for boliger/tomter der folk vil bo?

– I Skaun har de vært flinkere å legge til rette for bygging, men også i Orkdal har det blitt mye bedre nå. Mange i Orkdal kunne tenkt seg å bygge mer sentralt, men kommunen må tenke fortetning i sentrum.

9. Har du et godt råd til politikerne i denne sammenhengen?

– Som nevnt har kommunene/politikerne blitt mye flinkere til å legge til rette for boligbygging de siste årene. Jeg vet ikke om jeg har noe tips å komme med. Mange ønsker jo å bygge eneboliger sentralt, men det forstår jeg at de ikke får i en kommune som ønsker fortetning og sentrumsutvikling.

10. Har bankene blitt for strenge når det gjelder utlån, spesielt til unge i etableringsfasen?

– Mange synes det er blitt for strenge krav til egenkapital for førstegangskjøpere, men jeg tror det er nødvendig og riktig å stille disse kravene. Så lenge vi har så lav rente og prisene går oppover, så er det ingen problem, men det varer ikke evig. Derfor er det viktig at man ikke låner opp til pipa, men at man er rustet for å møte tøffere tider, og ikke blir nødt til å selge når markedet er lavt, slik mange måtte gjøre på sluttet av 80-tallet.

11. Når blir den første boligen over 10 millioner kroner solgt i vårt nedslagsfelt? Hvor ligger denne boligen, og hvilken type bolig er det?

– Det trenger ikke bli så lenge til. Det bygges nå store og flotte eneboliger med høy standard både i Skaun og Orkdal. Når noen av disse kommer for salg, kan vi fort komme opp mot den grensen, kanskje om tre-fire år.

12. Hva er den dyreste boligen du har solgt noen gang i vårt distrikt?

– Det er en enebolig i Hammerbakkan 28 i Børsa i Skaun kommune. Den ble solgt for 4,6 millioner kroner.

Thor Zevgren i Heimdal Eiendomsmegling