Det kommunale brannvesenet brente ned et småbruk på Øyen i Orkdal under tv-innspilling, uten godkjennelse. Orkdal kommune ga huseier Elling Jostein Eriksen ei bot på 50 000 kroner.

– Vi forventet at NRK hadde sørget for at alt var i orden. Vi tar i imidlertid det som skjedde til etterretning, og vil i framtida være mer nøye med å sjekke at søknader er godkjent. Vi burde absolutt sjekket, men vi har ikke hovedansvaret her, sier Leif Harald Bremnes, brannsjef i Orkdal, Skaun og Snillfjord.

– Jeg var enig med NRK om at de skulle ta seg av alle søknader. Jeg var i god tro og satte huset mitt til disposisjon, sier Eriksen.

Rotet som har oppstått skyldes trolig «mange kokker»:

* Orkdal kommune stilte krav om søknad for å brenne ned bygningene.

* NRK hadde avtale med Eriksen om å disponere og brenne ned huset.

* Eriksen stilte krav om at NRK skulle ordne alle nødvendige søknader.

* NRK engasjerte firmaet AF Decom, som ansvarlig søker for riving.

* AF Decom hadde søkt om riving, men glemt å søke om å få brenne småbruket.

* Orkdal brannvesen trodde søknadene var i orden.

Forvaltningsutvalget i Orkdal kommune behandlet onsdag saken. Vedtak: Huseier Elling Jostein Eriksen får et overtredelsesgebyr på 50 000 kroner, i tråd med rådmannens innstilling. Vedtaket fikk ni mot én stemme.

Eriksen sa følgende til ST få timer før vedtaket: – Dersom jeg får bot, vil jeg inngå dialog med NRK for å finne en fornuftig løsning.

Kirsti Moe, redaksjonssjef i Vitenredaksjonen i NRK, har tidligere uttalt at: «Nedbrenninga skjedde i kontrollerte former og i god tro fra NRK sin side, og vi beklager at dette skjedde uten at det formelle var på plass».

– Tar dere bota som huseier Eriksen har fått av kommunen?

– Ja! svarer hun kontant kort tid etter at vedtaket om bota er fattet.

Tirsdag 21. juni var siste innspillingsdag av serien «Ikke gjør dette hjemme». Og som vanlig ble huset som har vært tilhold for filminga brent ned til grunnen, under oppsyn av det lokale brannvesenet.

PS! Også i fjor pågikk filminga i vårt dalføre. Den gang i og rundt et falleferdig hus ved Oti-sentret på Orkanger.