Toppsesongen for inseminasjon av kyr og kviger står for døra, og Geno SA på Hamar har nylig offentliggjort hvilke NRF-okser som skal levere sæd til denne viktige jobben. Fire av 22 utvalgte eliteokser kommer fra Sør-Trøndelag:

* 11763 Voll, oppdretter Thor Halset, 7393 Rennebu

* 11773 Sundlien, oppdrettere Anne og Ola Joar Sundli, 7288 Soknedal

* 11813 Børset, oppdrettere Oddveig og Arnt Børset, 7288 Soknedal

* 11471 Vik, oppdrettere Inger-Ann og Helge Berre, 7130 Brekstad

For oppdretterne er det en stor anerkjennelse å ha levert en NRF-okse til Geno som blir valgt ut som eliteokse. Utvalget skjer kun tre ganger i året, og den aller beste oksen gjennom året blir premiert med Genos høyeste utmerkelse – avlsstatuetten. De øvrige eliteoksene får Genos avlsdiplom.

– Samlet sett er oksene i utvalget spesielt gode for egenskapene melk, jur og jurhelse. For bøndene som benytter oksene til inseminasjon av kyrne sine, betyr det at kukalvene som blir født kommer til å produsere mye melk samtidig som de har friske og funksjonelle jur, forteller markedssjef i Geno, Hans Storlien.

Geno SA er morselskap i det produsenteide samvirkekonsernet Geno Gruppa. Kjernevirksomheten er utvikling, produksjon og salg av oksesæd, embryo og andre avls- og fruktbarhetsprodukter for storfeholdet i Norge og utlandet.