Gulbrandsen var en av de 28 utstillerne på Agdenes kunst- og hobbyforenings store høstutstilling lørdag. Thomas Gulbrandsen, som opprinnelig er fra Kongsberg, flyttet til Agdenes rett før sommeren og har tatt med seg en kjær hobby hjemmefra. Men det var ikke bare fluer han hadde på bordet foran seg på lørdagens stand.

– Vi bruker en del mus og lemen også. Ørreten biter gjerne på mus, sier Gulbrandsen og viser frem en liten naturtro skapning med krok på.

Catch and release

Nå vil han at agdenesingene skal få øynene opp for denne måten å fiske på, og starter opp kurs i fluebinding i Lensvika.

– Det er veldig mye bra fiskemuligheter her i området, men det er ikke mange som fisker med flue. Det er også få som driver med catch and release, sier Gulbrandsen som gjerne slår et slag for denne måten å fiske på.

– Konsekvensene blir ellers at man fisker opp alle de store fiskene. Da blir det mye smått som blir igjen, sier han.

Døgnfluer og maur

Foran seg på bordet har han stilt opp en rekke ulike fluer. Men de mest kunstferdige og fargesprakende glimrer med sitt fravær.

– Fluene skal jo helst imitere insektene som fisken spiser. Da går det mye i døgnfluer, maur og stankelbein. Det viktigste er jo at fluen er effektiv.

For Gulbrandsen er fluefisket mye mer enn en enkel fisketur. Man må vite hvilke insekter som klekkes når, og man må være tålmodig.

– Jeg har endt opp med å sitte og bytte flue opp til 20 ganger. Dette er mer en form for jakt, enn bare å kaste ut ei flue og håpe på det beste.

Nå håper han at folk får øynene opp for hobbyen og møter opp på fluebinderkurs.

– Jeg prøver noen mandager først, for å se om det er noen interesse, sier østlendingen nøkternt.

Mer om Agdenes kunst - og hobbyforenings høstutstilling kan du lese i tirsdagens ST.

Ingen eksotiske og fargesprakende kreasjoner, men mest mulig naturtro etterligning av det ørreten faktisk spiser.