Sigbjørn Hoel (64) fra Averøya på Nordmøre etterlyste hvem som var den aller første eieren av en veterantraktor han byttet til seg i Orkdal for åtte-ti år siden.

Da ST viste bilde av en Massey Ferguson, gullkalv, 1957-modell, både på nett og i papiravisa, fikk Hoel raskt henvendelser.

– Først fikk jeg tips via en ST-leser om hva mannen som eide traktøren før meg heter. Det var Olav Anders Kjelstad på Fannrem. Og via ham fikk jeg tak i navnet til den første eieren. Det skulle være Oddbjørn Aune (56) på Togstadjåren på Svorkmo, forteller nordmøringen.

Bakgrunnen for leteaksjonen var at Aune ikke lenge etter byttehandelen for åtte-ti år siden, hadde signalisert til Kjelstad at han ville kjøpe traktoren tilbake. Men da hadde den forsvunnet til Nordmøre.

– Det viste seg at det var Aunes far, Leif W. Aune, som hadde kjøpt den ny i 1957. I 1971 ble traktoren solgt første gang. Siden kjøpte Kjelstad den som vrak av vedkommende som kjøpte den av Aune. Jeg var altså den fjerde eieren av «gullfisken», forteller Hoel.

– Var Aune fortsatt interessert i å kjøpe tilbake traktoren?

– Vi er enige om at han i nær framtid skal komme til Averøya for å se på traktoren. Jeg skal vente med å legge den ut for salg til etter det møtet. Det skylder jeg ham, sier Hoel.

Oddbjørn Aune forteller at han var 11 år da faren kjøpte traktoren.

- Jeg tenkte at det kunne vært artig å kjøpe den tilbake. Jeg skal til Averøya å se, så får vi se om det blir noen handel, forteller han.

Dermed kan saken få en lykkelig slutt, takket være hjelpsomme ST-lesere.