Grindal Ysteri i Rennebu får Bygdeutviklingsprisen (BU) for Sør-Trøndelag 2016.

Bak tildelingen av BU-prisen står Innovasjon Norge. Vinneren får 50 000 kroner og et diplom. Juryen har bestått av leder for Sør-Trøndelag Bondelag, Lars M. Rosmo, landbruksdirektør Tore Bjørkli og direktør for Innovasjon Norge Trøndelag, Vigdis Harsvik.

Juryen har vektlagt følgende: «Grindal Ysteri AS har eiere med solid erfaring og både praktisk og teoretisk kunnskap om landbruk, næringsmiddelfag og ysting. Vinneren bygger på verdier og tradisjoner fra norsk seterdrift, men har også blitt inspirert av ystetradisjoner fra andre himmelstrøk. De smakrike ostene bidrar til et større mangfold av lokal mat av høy kvalitet, og er blitt ettertraktet blant ostekjennere over hele landet. Det er positivt at etableringen skjer i Rennebu, en svært landbruksavhengig kommune.

Vinneren viser at med kunnskap, motivasjon og arbeidsinnsats kan også mindre landbrukseiendommer gi grunnlag for rekruttering, sysselsetting og inntekter for flere familier. Vinnerne representerer det fremtidsrettede og bærekraftige landbruket Norge trenger mer av.»

Her er historien om Grindal Ysteri:

Fortellingen om Grindal Ysteri handler om søstrene som ikke ville flytte hjem fra setra - og som skjønte at favorittjobben kunne drives på helårsbasis om de fikk bygd ysteri hjemme på garden!

På Grindal i Grindalsgrenda i Rennebu ligger garden Jelan. Etter dagens målestokk et mindre bruk på under 200 da og 90 tonn kvote. Jelan drives økologisk med melk og kjøttproduksjon. Til eiendommen hører Jelsetra som ligger på Jøldalen i Trollheimen landskapsvernområde. Produksjonen av norske tradisjonsprodukt som rømme, magerost og brunost har vært fast sommeraktivitet på Jelsetra siden 1985.

Odelsjenta Ragnhild Nordbø og lillesøster Turid Nordbø, vokste opp med seterlivet. Sommerukene på setra ga nærhet til dyra og muligheter for å eksperimentere med melka. Seterlivet ga frihet til å styre oppgavene selv. Det var rik anledning til fjellturer, ørretfiske og molteplukking. Søstrene ville helst at seterdrifta kunne vare hele året.

Ragnhild overtok heimgården i 2011. Søster Turid og mannen har siden 2013 lagt om småbruket Stigen, fire kilometer fra heimgården, til økologisk drift på sau og melkegeiter.

I 2013 bestemte familien Nordbø at de ville bygge et velfungerende og moderne handverksysteri på familiegården. Målet var å produsere ekte mat med høg kvalitet helt uten tilsetningsstoffer. Produksjonen skulle skje uten negativ effekt på klima eller miljø. Med innsats fra hele storfamilien og gode naboer sto Grindal Ysteri ferdig til bruk i mai 2014.

Søstrene Nordbø har gått grundig til verks for å lære seg ystefaget. Ragnhild er utdannet næringsmiddelkandidat på landbrukshøgskolen og har siden 2002 arbeidet som veileder innen småskala melkeforedling. Ragnhild har kunnskap om osteproduksjon fra både inn- og utland. Turid har også høyskoleutdanning og arbeidserfaring fra flere velrennomerte handverksysteri i Norge. Turid er daglig leder og bruker mest tid i ysteriet. Ragnhild og samboeren har ansvaret for melkeproduksjonen og den daglige drifta av gård og skog.

I dag blir kumelk fra Grindalsjelan og geitmelk fra garden Stigen forvandlet til smakfulle oster med navn som Råblå, Jåblom, Myrull, Uhøvla, Rim og Åskeladd. Ostene har vakt stor oppmerksomhet og deres Myrull, en modna chèevre, fikk gull i årets NM i ost.

PS! Som vinner av fylkesprisen er Grindal Ysteri også kandidat til den nasjonale BU-prisen.