Det har gått tre og ei halv uke siden angrepet på Monsetjåren. Bare flaks gjorde at det ikke gikk liv denne kvelden.

- Det er helt utrolig, sier Elin Moe.

I 2001 flyttet hun og familien til en gård på Monsetjåren på Svorkmo i Orkdal kommune for å leve ut gårdsdrømmen.15 år senere kunne drømmen fort blitt til et mareritt.

16-åringen, som angrep Moe ble etter halloween-kvelden varetektsfengslet. Det er han fortsatt. I praksis betyr det opphold på en institusjon der han får hjelp, og samtidig har politivakthold døgnet rundt.

ST møter 48-åringen på en restaurant i Trondheim. Hun synes det er bedre å ta intervjuet der enn på stedet angrepet skjedde.

- Det var bare jeg og 14-åringen som var hjemme mandag 31. oktober. Eldstejenta (16) var borte. Klokka nærmer seg 22, og det er fast tid for å lufte hundene hos oss, forteller hun.

Idet hun åpner ytterdøra og stikker hodet ut, ser hun en person med hette og ei hvit maske stå der. Han hever umiddelbart ei øks og slår henne i hodet. Den første tanken er at det er en såkalt killer clown og at det er ei gummiøks som blir brukt. I kaoset som oppstår løper den ene hunden ut mens de andre løper motsatt vei inn i stua igjen.

- Jeg havner på ryggen på golvet inne i gangen. Personen med maska fortsetter angrepet med øksa. Jeg beskytter hodet med hånda, slik at venstrehånda også blir truffet. Samtidig kommer dattera mi ut i gangen og får se hva som foregår, forteller Moe.

48-åringen blir truffet ni ganger av øksa. Fire av dem i hodet, resten i hånda, i skuldra og i brystregionen. Blodet fosser, og i ettertid finner de også løse «hudslingser» der kampen pågikk. Øksa ødelegger deler av inventaret i gangen når angriperen bommer på henne. Og det er blod oppover ytterdøra.

Angriperen har hele tida på seg maska, og han sier ingen ting.

- Jeg tenkte at dersom jeg besvimer, kan 14-åringen inne i gangen være det neste målet, forteller hun.

Mens hun kjemper for å overleve, forstår hun hvem som er bak maska. Det kjenner hun igjen på kroppsfasongen.

- Jeg kjemper meg opp på knærne, mens han fortsatt slår og slår. Jeg klarer å vri øksa ut av hendene hans. Deretter slår jeg og klarer delvis å treffe ham i låret, forteller den tapre tobarnsmora.

Plutselig ser hun at han har en kniv i hånda. Men hun forsvarer seg med øksa som hun har fått kontroll over. Han snur, løper ut og slenger igjen ytterdøra. Da blir Moe redd for hunden som fortsatt er utendørs. Heldigvis kommer den raskt tilbake, helt uskadd.

- Jeg antar at basketaket pågikk i nærmere ti minutter før han forlot huset. Vi ringer 113 (ambulanse) og forteller om det som har skjedd. Ambulansen ringer politiet. Selv går vi to i huset opp i andre etasje og setter oss i gangen der. Vi var livredde for at gjerningsmannen skulle komme tilbake med skytevåpen, forteller hun.

Etter 40 minutter ankom politiet gården. De sikret området slik at ambulansen fikk kjøre inntil huset. Kort tid etter blir 16-åringen pågrepet, kun 100 meter unna huset til Moe.

Hun fraktes til Orkdal sjukehus, hvor hun blir til torsdag.

Siden angrepet har Moe og døtrene aldri vært alene hjemme. Hovedsaklig er det hennes storesøster, Berit (65), som er der. I tillegg har to venninner av Moe tatt ansvar for dyra (hester, hunder, katter) på gården.

Selv har hun store smerter i hodet og i deler av ansiktet etter angrepet og går konstant på smertestillende. Matlysten er elendig og hun har store problemer med å sove.

- Jeg er redd, fastslår hun og forteller at hun mer eller mindre kollapser hver tredje dag fordi hun bruker så mye energi over lang tid inntil «ballongen sprekker».

- Hvordan har du det egentlig?

- Helt for jævlig, svarer hun.

Også 14-åringen som var til stede under angrepet er sterk preget av hendelsen. Sammen med mamma får de nå hjelp fra psykisk helse i kommunen.

- Hva tenker du om framtida?

- Vi tar én dag av gangen. Det er vanskelig å tenke så langt framover. Men vi vurderer å flytte på sikt. Vi føler oss ikke lenger trygg hjemme. Og det er jo det verste som kan skje; at du ikke er trygg i ditt eget hjem, sukker Moe.

Elin Moe fikk ei flenge i hånda overfor håndleddet av øksa da hun holdt seg for hodet.
Det tok 40 minutter før politiet ankom gården etter at Elin Moe ringte og slo alarm. Foto. Joachim Slettebak Wangen