Måtehold eller ikke, det er viktig å unne seg noe godt i førjulstiden også, men jeg har valgt å tone det ned til en enkel å god dessert basert på enkle ingredienser, som ikke minst er rask å lage. I dag lager jeg pærer som er kokt i en lake bestående av vann, pære- / cognaclikør, og nellikspiker – for å gi en smak av jul, og en krem bestående av en italiensk kremost og appelsinskall.
De kokte pærene
4 skrelte pærer
4 ss brunt sukker
5 nellikspiker
4 dl vann
1 dl Xantè (pærelikør laget med cognac)
Kremen
1 beger mascarponeost (italiensk kremost)
2 ss brunt sukker
Revet skall av ½ appelsin
3-4 ss fløte
Slik gjør du det
Kok opp sukker, nellikspiker, vann og xante. La dette koke ca. 5 minutt.
Del pærene horisontalt i to, den nederste og tykkeste delen deles i terninger på 1x1 cm, og legges i laka.
Legg så toppdelen av pæra oppi laka.
La alt dette trekke til det er mørt, det tar ca. 10-15 minutt, og har du tid kan den godt avkjøles i laka og ligge til neste dag.
Bland så et beger med mascarponeost med 2-3 ss fløte og 2 ts med brunt sukker. Pisk dette til en luftig krem.
Laken kan du servere som en saus ved siden av.