- Jeg er 80 prosent sikker, sier Bengt-Are Barstad (44).

Han bor sammen med tre hunder (husky) i Åmot i Meldal, helt på kommunegrensa mellom Orkdal og Meldal. Barstad er en svært erfaren friluftsmann. Så langt i år har han vært ute i naturen i122 døgn. Og sånn har det vært i flere år.

Og i oktober lå han i senga hjemme kun i fire netter. Resten lå han under åpen himmel ved et vann knapt tre kilometer fra hjemmet sitt.

- Jeg stortrives med å være ute, fastslår mannen, som jobber som selger ved Sport1 ved Amfi-senteret på Orkanger.

Lørdag kveld 12. november i år fikk han en svært spesiell opplevelse. Like etter klokka 21.30 registrerte han at de tre hundene, som var innendørs, var unormalt rastløse og urolige. Han gikk ut i gårdsplassen med ei kraftig lykt på hodet for å se etter dyr som hundene kunne ha reagert på.

- Jeg så ingenting i mørket, men samtidig smatt to av de yngste hundene (Kaos og Strid) ut av døra og la på sprang opp en skogsbilvei, forteller han.

Barstad gikk inn, tok på seg mer klær, hentet den gjenværende hunden (Tapper) og startet letinga etter de to andre. Ikke lenge etter kom Kaos i rasende fart tilbake, med halen mellom beina.

- Han var uvanlig rolig og tam. Jeg fikk satt ham i tauet sammen med Tapper. Så lette vi videre etter Strid, forteller 44-åringen.

Kaos sin oppførsel gjorde Barstad bekymret. Kunne hundene hans ha møtt rovdyr? Og i verste fall: Var Strid fortsatt i live?

Etter to timer ute i skogen, i bekkmørket, var de nå halvannen-to kilometer vekk fra huset sitt. Og i kanten av et skogsfelt fikk han ved hjelp av den kraftige hodelykta plutselig se to store hundelignende dyr løpe sammen. Det var 100-150 meter mellom Barstad og dyrene han så.

- Jeg har sett mye elg og hjort ute i skogen. De løper på en helt annen måte enn det disse to gjorde. De løp som hunder gjør, bare at det må ha vært to veldig store hunder, sier han og gjentar at han er 80 prosent sikker på at det var ulv.

Fortsatt var den ene hunden vekk. Og observasjonen av det som trolig var ulv, gjorde ikke Barstad mindre bekymret.

- Da ble jeg redd for Kaos. De to dyrene jeg så var vekk på få sekunder, og vi fortsatte søket. Etter ei lita stund dro Tapper i båndet, og det var han som fant Strid. Hunden lå og "trykket" under ei gran. Uten hundene i båndet hadde jeg ikke funnet ham. Han var heller ikke spesielt villig til å komme fram da vi stod der, forklarer friluftsmannen.

Den forsvunne hunden var veldig spak, men heldigvis uskadd.

- Da vi kom hjem, hadde jeg mye adrenalin i kroppen, smiler Barstad.

- Var du redd på noe tidspunkt for deg selv?

- Nei! Det finnes ikke farlige dyr i Norge, kanskje bortsett fra Moskus hvis du er litt uheldig og kommer for nær. Men jeg var redd for hundene, påpeker han.

- Hvordan ser du på ulv i norsk natur?

- Jeg er nøytral i den debatten, sier han.

Lørdag ettermiddag og kveld var det relativt fin sporsnø i marka. Men natt til søndag forsvant snøen med regnet. Dermed var det umulig å finne spor på stedet der Barstad mener han så to ulver.

- Jeg var ute dagen etter, men fant ingenting. Jeg angrer meg for at jeg ikke dro opp etter at hundene hadde kommet i hus igjen, sier han.

Etter observasjonen denne lørdagskvelden er han svært påpasselig med å ha hundene i bånd slik at de ikke stikker av. Han har verken sett eller hørt om noen andre som har gjort lignende observasjoner i området den siste tida.

Rovviltkontakt Steinar Rikstad ved Statens naturoppsyn (SNO) ble kontaktet etter Barstads observasjon. Men i og med at snøen forsvant, var det ingen vits i å lete etter spor.

- Vi kan verken bekrefte eller utelukke noe. Barstad har sett det han har sett, og observasjonen er registrert i rovdatabasen, sier Rikstad.

- Er det naturlig at to ulver løper sammen?

- Det mest vanlige er én ensom ulv. Men ingen regel uten unntak. I teorien er det mulig, svarer han.

Rikstad poengterer at SNO er svært interessert i tips, dersom folk ser rovdyr som ulv, bjørn og gaupe (familiegrupper). Og det gjelder også hvis du bare tror du har sett det. Da kan SNO-folk rykke ut i håp om å finne spor eller i beste fall se dyret selv.

PS! I sommer ble det observert ulv både i Rennebu og i Meldal. Ved alle tilfellene var det snakk om én ulv. Åmot er ikke langt fra disse stedene - i hvert fall ikke for én eller to ulver.

Bengt-Are Barstad er så ofte som mulig ut på tur i skog, mark og fjell. Bikkjene er trofaste turkamerater. Alle foto: Privat