Å lage syltede rødbeter er enkelt, og smaker utrolig mye bedre enn dem man får kjøpt ferdig på glass.

Syltede rødbeter egner seg både til kalde retter som sild, sylte og lammerull, eller som tilbehør til varme retter som ribbe, kalkun, og torsk.

I dagens oppskrift har jeg valgt å sylte rødbeter sammen med rødløk, da det gir mer smak. Syltede rødbeter og løk ser dekorativt ut på glass, og kan også være en flott gave.

Ellers er dette er en fin familieaktivitet i den travle førjulstiden, samtidig som barna kan bidra å lære om tradisjonell tilberedning som sylting.

Til 3 middels store norgesglass

500 g rå rødbeter

vann

Lake:

1,5 dl 7 % eddik

4 dl sukker

6 dl vann

1 ss karve

1 cm fersk ingefær

4 små rødløk

  • Kok hele rødbeter i vann i ca. 1 time til de er møre. Avkjøl.

  • Kok opp alle ingrediensene til laken, og la det trekke i 10 minutter.

  • Mens laka trekker, skreller du rødbetene, og kutter den opp i 1 x 1 cm terninger. Løken deles i små båter.

  • Fyll rødbetene og løken på glass. Fyll opp med kokende lake og sett på lokk.

  • Dette kan med fordel stå i 4–5 dager før det blir tatt i bruk. Jo lengre det står, jo bedre og kraftigere smak blir det.