I 1999 gikk Jon Reidar Øyan siste året på idrettslinja ved Orkdal vidaregåande skole. Da han dro hjemmefra etter juleferien, etterlot han seg et brev der han sto fram som homofil. 1. juledag 2016 offentliggjorde han brevet på Facebook.

På God Morgen Norge

Og reaksjonene har ikke latt vente på seg. I løpet av noen få timer denne juledagen var det mange som beskrev sine reaksjoner etter å ha lest brevet til den unge gutten på 18 år. Like mange er det som berømmer Jon Reidar Øyan for sin åpenhet, og hva han i ettertid har betydd for mange homofile over hele landet.

Fredag 6. januar er Jon Reidar Øyan og foreldrene invitert til God Morgen Norge på TV2 for å snakke om hvordan de opplevde disse vinterdagene i 1999.

Brevet i safen

Da han var hjemme igjen på juleferie 17 år senere, hentet foreldrene fram brevet fra safen som sønnen skrev til dem jula 1999, da han var for redd til å si det direkte til dem.

«Hvis du gidder, må du gjerne lese det. Herregud, skulle ønske Skam gikk på TV den gangen. Men du verden så glad jeg er i foreldrene mine som flere ganger har gått i Pride paraden i Oslo med meg!», skrev Jon Reidar Øyan på sin statusoppdatering seint 1. juledags kveld.

Vekker oppsikt

En skulle kanskje tro at dette med å komme ut av skapet, er gammelt nytt og ikke så oppsiktsvekkende lenger. Men det viser seg at Jon Reidar Øyan sitt brev vekker enorm oppsikt også 17 år senere, både blant folk flest og i media. Både i romjula og dagene på nyåret er Øyan blitt intervjuet av både aviser, TV og radio. Det viser at dette med å stå fram som homofil, fortsatt ikke er bare enkelt. Det viser også hvor viktig det er å få støtte i familie og sitt nærmeste nettverk.

Rause og åpne

Jon Reidar Øyan trodde at det ville bli vanskelig for foreldrene å godta at de hadde en sønn som var homofil, men så viste det seg at Mary og Jan Øyan i Snillfjord er rause, åpne og glade i sønnen sin uansett hvilken legning han har. Foreldrenes holdning og deres deltagelse i Pride-paraden gjennom mange år har helt klart preget Jon Reidar Øyan i sin åpenhet i ettertid og gjort ham til en viktig person i samfunnsdebatten, noe som har fått stor betydning for mange mennesker.