Torsdag 16. februar inviterer Skaun demensforening til åpent møte med Audun Myskja som har doktorgrad innen bruk av musikkterapi i behandling av personer med demens.- Dette er virkelig spennende, sier Turid Olsø som jobber med mennesker med demens ved Rossvollheimen, og som har hatt stor glede av forelesningene til Myskja.

Høyt skolert

Audun Myskja er lege, alternativ behandler, forfatter og musiker. Han er faglig leder for implementering av musikkbasert miljøbehandling på oppdrag av Helsedirektoratet. Han er også faglig leder for Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg.

Myskja fullførte sin medisinske utdanning i Trondheim i 1981. Han har arbeidet som spesialist i allmennmedisin, har vært overlege og førsteamanuensis. Han har doktorgrad innen bruk av musikkterapi i behandling av personer med demens. Siden 2002 har han også jobbet med pasienter som har Parkinsons sykdom. Myskja har mottatt Den norske legeforenings kvalitetspris for sine prosjekter med musikkterapi innen eldreomsorgen.

Faglig nettverk

Sammen med kona Reidun Myskja driver han Senter for Livshjelp som er et veilednings- og informasjonssenter med et stort faglig nettverk i flere land, som gjør det mulig å samle anvendelige metoder til selverkjennelse, menneskelig vekst og bedre helse.

Foredraget på torsdag omfatter følgende:

¤ Hva er demens og hva kan vi gjøre for å hjelpe?

¤ Hvordan tar vi vare på oss selv?

¤ Hvordan møter vi uro og andre symptomer?

¤ Et verdig liv – hva skal til?

I det daglige stellet

Sju ansatte ved Rossvollheimen i Skaun har vært på et sjudagers kurs hos Audun Myskja i Musikkbasert miljøbehandling.

- Metoden «musikkbasert miljøbehandling» er forskningsbasert, og går inn i det daglige stellet ved demensavdelinga, forteller Turid Olsø som erfarer at verktøyet letter det daglige stellet for både pasienter og personale.

Metoden minsker uro, vold og utagering og reduserer også medisinbruk samt frigjør tid for personalet. Det viser seg at metoden også har god effekt på Parkinson sykdom.

Viktig del av hverdagen

Ved Rossvollheimen i Skaun jobber de med å få et system når det gjelder bevisst valg av type musikk, sang og lydbilde. Det innebærer kartlegging, internundervisning og individuelle spillelister.

- Sang og musikk er en viktig og stor del av hverdagen vår. Se bare på oss selv, vi setter også på musikk og sanger vi liker, når vi gjør ulike aktiviteter, sier Turid Olsø som synes det er veldig spennende å lytte til Audun Myskjas engasjerende foredrag.

- Å bygge et godt lydmiljø bidrar til glede, velvære og trivsel for både pasienter, pårørende og personale, sier Olsø som håper at mange finner veien til møtet i Rossvollhallen torsdag 16. februar for å høre og lære om hvor viktig musikk er for omsorg, sansestimulering og økt livskvalitet.