Denne strandede breiflabben ligger i sørenden av Gammelosen på Orkanger. Ingrid Groeggen tok bildet lørdag ettermiddag. Det samme skjedde her i 2010. Hvorfor havner rovfisken på land?

Nylig ble en breiflabb på 20 kilo funnet på land ved Skansen i Trondheim. Forsker Otte Bjelland ved Havforskningsinstituttet forteller til adressa.no at dette ofte inntreffer på denne tiden av året.

Les også; Ble møtt av dette synet i strandkanten

- Det kommer alltid meldinger til oss om breiflabb som er strandet på grunna i februar og mars. Det som er interessant, er at dette ofte er hunnfisk som er helt gyteklare. Den har stor mage. Jeg tipper at buken er smekkfull av rogn, forteller Bjelland, som en gang en strandet breiflabb på 30 kilo der rogn utgjorde en tredel av kroppsvekten.

Bakgrunnen til forklaringa er: Breiflabben har gytetid på denne tiden av året. Fisken gyter på store havdyp, ned mot 1000 meter. Her i Norge er det fjordene våre som har havdypene. En teori er at fisken samler seg på store dyp, men i forbindelse med gytingen stiger den opp. Den skal sikkert slippe rogn, men hvis dette går galt, kan den i stedet bli skylt opp på land. Og Trondheimsfjorden er også relativt dyp

Denne arten er vanlig øst i Atlanterhavet fra Vest-Afrika og nordover til Barentshavet, i Middelhavet og Svartehavet. Finnes også vest i Atlanteren langs kysten av Nord-Amerika. I Norge er den vanlig langs hele kysten.

Les også: Breiflabb frøs fast på land

Hunnfisken blir mye større enn hannfisken. Frank-Rune Kopperud fikk en breiflabb på 115 kg i garnet i Høylandssundet i Kvinnherad i 2012. Det er verdensrekord.

PS! Nord for 64 grader er breiflabben fredet mellom 20. desember og 20. mai nettopp for å bevare bestanden. Det har vært lite breiflabb en stund, og derfor kunne eggene fra den uheldige breiflabben på Skansen vært et kjærkomment tilskudd til stammen.

Les også: Tok kveite på 2,20 meter

Hvorfor skapningen har havnet her, er uvisst. Men sikkert er det at fisken er en breiflabb. Det er en rovfisk som også kalles «sjødjevel» og «havtaske».

Breiflabben kan bli opptil 200 cm lang og veie mer enn 98 kg, men er vanligvis betydelig mindre. Den er som oftest brun, lysebrun eller grå i fargen med mørkere flekker eller områder. Buken er helt hvit. Kroppen er flattrykt med et veldig bredt hode som utgjør nesten halve lengden av fisken. Det kan se ut som om den bare består av hode og hale.

Breiflabben blir ofte observert halvveis nedgravet i sand og er lett å overse på grunn av sin gode kamuflasje. Den er en typisk bunnfisk og lever fra fjæra og ned mot 2000 meter.