En mann i 40-åra fra STs nedslagsfelt ble i oktober i fjor i Inntrøndelag tingrett dømt til fengsel i ett år og fire måneder for flere straffbare forhold. I dommen gikk det fram at mannen er dømt for brudd på over ti lovbestemmelser, de fleste mot straffeloven.

Saken ble anket og var nylig opp i Eidsivating lagmannrett. Her ble straffen skjerpet:

* Mannen ble dømt til fengsel i to år og åtte måneder. Åtte måneder gjøres betinget med en prøvetid på fem år.

* Tiltalte forbys å oppsøke, forfølge eller ta kontakt med navngitte personer han har plaget.

* Han forbys å oppsøke en eiendom i en bestemt kommune. Forbudet gjelder i fem år.

* Han får heller ikke oppsøke Trondheim tinghus eller oppsøke eller kontakte ansatte ved tinghuset. Også dette forbudet gjelder i fem år.

* Han må tåle inndragning av to mobiltelefoner.

Bakteppet for saken er tvangssalg av flere av tiltaltes eiendommer, der han følte seg urettmessig behandlet av både den oppnevnte medhjelperen, politiet og domstolene.

I den 22 sider lange dommen, går det fram at advokaten som ble oppnevnt som medhjelper ved et av tvangssalgene, er en av dem det har gått hardest ut over.

Det dreier seg om e-poster med særdeles nedsettende karakteristikker, både om advokatens utøvelse av sitt yrke og om advokaten personlig. Mye er også publisert på Facebook. Det gikk så langt at advokaten begjærte besøksforbud av hensyn til ansatte fordi de følte frykt og engstelse. Advokaten selv har i retten forklart at han ble «kroppslig dårlig av å lese beskyldningene».

Mye av det samme gjelder en lensmann i distriktet som har opptrådt som namsmann i saker der tiltalte var involvert. Også denne lensmannen er i likhet med advokaten blitt beskyldt for å ha begått ulovligheter i jobben. Lensmannen har måttet skåne ansatte som har opplevd tiltaltes atferd belastende.

Omfattende publisering/omtale på Facebook, også av lyd-/filmopptak, er felles for dem begge.

En dommer i Sør-Trøndelag tingrett er beskyldt for å ha flere «helsemessige» plager, mens en annen fant det nødvendig å fjerne navnet sitt fra ringeklokka i egen bolig. Ved én anledning var en av omtalene av dommeren undertegnet «Je suis Charlie», et slagord om ytringsfrihet knyttet til attentatet mot avisen Charlie Hebdo i Frankrike i 2015.

Tiltalte selv har i retten forklart at han ikke hadde tanker om at det skulle oppleves som alvorlige trusler, men en måte å formidle at han har ytringsfrihet. Retten utelukker ikke at dette er tilfellet, men legger likevel til grunn at det kunne skape alvorlig frykt.

Andre ansatte i Sør-Trøndelag tingrett har opplevd tiltalte som en stor påkjenning. Han er flere ganger blitt bortvist fra tinghuset.

Det ble besluttet å utarbeide et adgangsreglement i tinghuset som følge av tiltaltes atferd, og det ble besluttet å bygge om ekspedisjonen for å beskytte ansatte.

Tiltalte fikk etter hvert ilagt besøksforbud i Trondheim tinghus. Han hevder selv at han har ytringsfrihet, og at han på bakgrunn av den urett han mener er begått mot seg, hadde rett til å si fra.

Personer som har kjøpt eiendommer som tiltalte har måttet forlate etter tvangssalg, er også blitt utsatte for straffbare handlinger og følt frykt.