Fersk statistikk fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) viser at det var 113 utrykninger til komfyrbranner i Sør-Trøndelag i 2016.

Fersk statistikk fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) viser at det var 113 utrykninger til komfyrbranner i Sør-Trøndelag i 2016.

Komfyrvakt kunne reddet dette kjøkkenet

Fersk statistikk fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) viser at det var 113 utrykninger til komfyrbranner bare i Sør-Trøndelag i 2016. Én enkel komfyrvakt kan løse problemet og redde hjemmet ditt fra å gå opp i røyk.

Brannvesenet rykket i fjor ut til 3138 branner i private hjem i Norge, hele 1344 av disse var branner eller branntilløp på komfyren.

- De fleste sitter nok på en historie om da det holdt på å gå skikkelig galt på kjøkkenet. Enten om da det ringte på døren, eller da babyen begynte å skrike på soverommet. Litt uoppmerksomhet er alt som skal til for at en brann skal blusse opp og komme ut av kontroll, sier Marius Wærdahl, underbrannmester i Orkdal brann- og redningsvesen, i ei pressemelding.

Det er krav til komfyrvakt i alle nye boliger og hvis det legges opp ny kurs til komfyren. De samme reglene gjelder for fritidsboliger. Komfyrvakter får du kjøpt hos flere elektronikkbutikker, i en rekke kjøkkenbutikker og i nettbutikker.

- De fleste komfyrbranner skjer på dagtid og rammer eldre mennesker, men flest omkommer i branner om natten. Da er det ofte unge mennesker i alkoholpåvirket tilstand som rammes. Berusede personer har svekket dømmekraft og oppmerksomhet, og kan fort sovne fra komfyren, sier Wærdahl.

Komfyrvakten består av en sensor og en strømbryter og er enkel å installere. Sensoren overvåker kokeplatene. Hvis sensoren oppdager fare for brann, utsløser den en alarm. Om ingen reagerer på denne, gir sensoren beskjed til en bryter om å kutte strømmen til komfyren.

- Hold oppsikt under matlaging, skru av eller demp varmen hvis du blir avbrutt i matlagingen, rengjør ventilator jevnlig og pass på at det ikke ligger brennbare ting for nær koketoppen. Ingen tar skade av å vente litt på at du skrur av ovnen, men mange kan ta skade dersom du glemmer det, sier Wærdahl.

PS! Onsdag 8. februar ble det arrangert en nasjonal komfyrvaktkampanje for å få økt oppmerksomhet rundt de altfor mange komfyrbrannene.

Mer å lese på Avisa Sør-Trøndelag:
comments powered by Disqus
En komfyrvakt kan begrense skadene og hindre at en komfyrbrann utvikler seg til å bli alvorlig.

En komfyrvakt kan begrense skadene og hindre at en komfyrbrann utvikler seg til å bli alvorlig.

Leses nå:

Klubblokalene åpnet

Etter to år med restaurering ble lokalene til Orkanger kommunale fritidsklubb offisielt åpnet.

En flott opplevelse

Therese Ulvan fra Hitra skapte gode øyeblikk for publikum på Tangen.

Tar over roret blant pensjonistene

Aase Bach er ny leder for Orkanger pensjonistforening

Utvider staben på gjesteboligen

Sans AS er godt fornøyd med første driftsår på Orkla gjestebolig. Tre nye ansatte er på plass.