Norge er på Europa-toppen når det gjelder dødelighet av føflekkreft. Derfor har hudleger i hele landet satt av tid tirsdag 23. mai til Hudsjekkdagen hvor pasienter kan få time direkte til spesialist uten henvisning.

– Skal vi få gjort noe med dødeligheten av føflekkreft, må nordmenn kjenne faresignaler og komme tidlig til behandling, sier hudlege Jon Langeland, som er nasjonal koordinator for hudlegene som deltar i Euromelanoma-aksjonen, som skjer i over 30 land.

Forekomsten av føflekkreft øker stadig Norge. Spesielt menn er ikke nok oppmerksomme på hudforandringer, og kommer oftere sent til lege med føflekkreft. Et alvorlig resultat er at menn har nesten dobbelt så høy dødelighet som kvinner av føflekkreft.

Les også: Trøndere får mest føflekkreft

For å få oppmerksomhet om hvordan hudkreft kan forebygges og oppdages tidlig, arrangerer hudleger og Kreftforeningen en nasjonal Hudsjekkdag den 23. mai, i samarbeid med Føflekkreftforeningen.

– Norge er ikke bare i verdenstoppen når det gjelder forekomst av føflekkreft, vi er også helt på topp i Europa når det gjelder dødelighet av sykdommen. Slik behøver det ikke å være. Vi ønsker ikke å skremme, men dette er jo noe vi kan gjøre noe med. Føflekkreft er en kreftform som kan forebygges, og som er ganske enkel å behandle når den oppdages tidlig, sier Anne Lise Ryel i Kreftforeningen.

Føflekkreft er den nest vanligste kreftformen i aldersgruppen 25-49 år. Som med de fleste krefttyper er likevel de fleste som får føflekkreft over 50 år, og økningen i forekomst er spesielt stor blant de over 60-70 år.

Lær deg hvilke hudforandringer du skal følge med på: Hvis en føflekk forandrer seg mistenkelig, for eksempel vokser, blir ujevn i formen og får flere farger, så gå til legen din. Sjekk heller én gang for mye enn én gang for lite.

– Det positive her er at dette er noe vi kan gjøre noe med. Vi må bli flinkere både til å beskytte oss i sola og til å gå til lege hvis vi ser mistenkelige hudforandringer. Det gjelder ikke minst eldre menn, sier Roald Nystad, leder i Føflekkreftforeningen.

I Norge er dødeligheten bare litt lavere enn i Australia, til tross for at forekomsten der er nesten dobbelt så høy.

– I Australia har de i mange år satset mye på kampanjer, og folk har blitt mer bevisst på forebygging og tidlig oppdagelse av hudkreft. Derfor er Hudsjekkdagen viktig, og derfor må det satses enda mer på kampanjer fremover, så vi blir mer bevisste på dette i Norge også, sier Ryel.