Dette er en plante som det vokser mye av i Snillfjord, og den går under mange navn. Bergfrue, bergabreie, svenskene kaller den for fjällbrud, men i John Øystein Bergs rike er den kjent som selveste Fjelldronninga.

Vakker plante

Fjelldronninga regnes som en av våre vakreste fjellplanter. Det er en flerårig plante med vintergrønne blader, som blomstrer mellom juli og august. Stilken er en halv meter lang, og på den kan det kommer hundrevis av små, hvite blomster med en god lukt.

I Snillfjord vokser planten også i lavlandet. Går du den gamle veien på utsiden av Storvasshammeren, kan du hver sommer se en rik blomstring i disse hammerne. Utsikten er også en sikker plass å kunne se fjelldronning. ved rota sitter en rosett av tykke, harde, kaktuslignende blad som overvintrer. Som regel er den veldig vanskelig tilgjengelig, da den hovedsakelig vokser i stupbratte bergvegger i sprekker hvor det av og til sildrer litt vann.

Nøysom plante

Bare en liten bergsprekk er nok til at planten klorer seg fast med sine mange små og store bladrosetter nede ved rota. Blomstringa skjer fra en av disse rosettene som dør når planten er avblomstret. En av de andre rosettene produserer en ny blomst et senere år.