Blomkål er mild og mager i smaken, og den bør egentlig ikke tukles for mye med. Blomkål har et bredt bruksområde, langt mer en dampet og som suppe som nok er mest brukt. I dagens matspalte har jeg valgt å lage en blomkålsalat med to tilberedningsmetoder, en dampet og en stekt og en sydhavsinspirert rustikk tomatsaus. Dette kan serveres som en forrett, lunsj eller en siderett til sommerens grillmaten
Til 4 personer
1 blomkålhode
50g meierismør
4 saftige plommetomater
2 fedd hvitløk
½ rødløk
Saften av ½ sitron
bladpersille
4 ss extra virgine Olivenolje
4 skiver god spekeskinke
Salt og pepper
Start med tomatsausen:
- Finhakk rødløk, hvitløk å legg dette i en ildfast form
- Grovdele tomaten, legg dette i formen sammen med løken.
Bak dette i 15 minutter på 250`c, for så å ta det ut av ovnen, tilsett persille, sitronsaft, og olivenolje. Press dette sammen med en gaffel til en rustikk tomatsaus. Smak til med salt og pepper.
- Ta halvparten av blomkålen og del den i små buketter, legg den i en kjele med kaldt vann, gi den et oppkok og slå av vannet, det skal være tyggemotstand i bitene.
- Ta den andre halvparten, samt stilken å finkutte. Stek den gylden i meierismør, dette gir blomkålen en fin nøttesmak.
Legg tomatsaus i bunnen av en tallerken, legg blomkål over og riv litt spekeskinke på toppen.