Sølvbrudekronen var et virkelig klenodium i empirestil, med raslende rombeløv og hengende sølvkuler. Kronen er datert til tiden mellom 1800 og 1830, og skal ha tilhørt minister Christian Thams, om i sin tid eide tre brudekroner.

Kronen var lenge i utlandet, men i 1988 fikk Orkdal Sparebank tilbud om å kjøpe kronen, og de slo til.

Det ble laget en kopi av den, og det var den som vanligvis ble lånt ut til bruder i Orkdal, men både far, Arvid Mehli, og bunadsnemnda i Orkdal hadde stått på for å få låne den ekte kronen, og Sparebanken sa til slutt ja.

Trygge

– Det er jo en spesiell hendelse, der bruden skal bruke den nye brudedrakten til Orkdalsbunaden, bryllupet skal stå på Husaby, brudgommen heter Lavrans, og attpåtil har paret en datter som heter Kristin, sa banksjef Trond Nordahl Pedersen til ST den gangen.

Sparebanken var derfor villige til å låne ut kronen, og de kjente seg trygge på at familien Mehli ville ta godt vare på den.

Hanne Mehli studerte selv kronen som Brage Kjøren hadde funnet frem til prøving. Hun tok diametermål av den inn- og utvendig, og spekulerte på hvordan hun skulle feste den på hodet.

– Det er et kryss av band inni krona, så det går ikke med hårtopp, slo Hanne fast.

Brudestakken

Hanne ble den aller første som giftet seg i brudestakken til Orkdalsbunaden, men hun hadde på det punktet enda ikke sett hele stasen. Sømminga foregikk til siste stund. Bryllupet var en del av Kristin på Husaby, som starta den 11. august 2000.